Начало Moto News Екшън в Долна Митрополия

Екшън в Долна Митрополия

232
0

Много яко мотоциклетно състезание стана на пистата Долна Митрополия край Плевен. На трасето бе Гран при България – втори кръг на Европейския шампионат по Супермото, първи кръг на Източноевропейския шампионат и първи кръг на Републиканския шампионат на писта. Стартираха пилоти от България, Сърбия, Турция, Румъния, Австрия и Македония. Повече от 5000 зрители бяха на трибуните край трасето.

В европейския шампионат на Супермото в клас SM65 победител е Андреас Хофлер (Австрия), който финишира преди нашия представител Кристиан Иванов, двамата с КТМ. В клас SM85 битката се водеше до последната обиколка на втория манш, като нашият пилот Хакан Халми с КТМ успя да задмине основния си конкурент Максимилиан Хофлер от Австрия и спечели решителната победа, въпреки че в първия манш нашето момче остана на второ място. Трети в крайното класиране е Кан Ончу (Турция). В клас S3 + Open Ангел Караньотов с ТМ затвърди мнението, че се намира в отлична форма и през двата манша показа класа, която го изведе безапелационно до върха. Втори и трети останаха Александър Георгиев с КТМ и Янко Ташев с Honda.

В състезанията от Източно-европейския и националния шампионати на писта също имаше оспорвани битки. В клас Скутер победител е Лауренцио Чурешку (Румъния), следван от нашия Боян Петров с Aprilia, а трети е друг румънец – Кристиан Сандулеску. В клас SP Junior триумфира Милен Георгиев с Aprilia. В клас SP 600 спечели сърбинът Ненад Стоянович с Yamaha, втори е Йонел Паскота (Румъния), а трети е българинът Бойко Божинов с Yamaha. В клас SBKS 600 трима българи се качиха на подиума. Първи е Пламен Петров с Kawasaki, следван от Веселин Митев с Yamaha и Павел Драганов с Kawasaki.

В един от най-интересните класове – SBKS 1000 победата в Плевен грабна сърбинът Бранислав Йованович. По средата на състезанието той изблъска опитващия се да го задмине Калоян Ангелов, с което не позволи на българина да атакува челното място. След падането Ангелов не завърши състезанието и отпадна. Публиката бурно освирка Йованович за постъпката му, който в последствие многократно се извини и заяви, че сблъсъкът е бил неволен, като отиде лично при Ангелов и му стисна ръката. Втори в този клас е друг представител на Сърбия Драган Станкович, а трети е Павел Павлов с Honda.

В очаквания с огромен интерес клас SST 1000 Мартин Чой с BMW финишира с повече от минута преднина пред конкуренцията, като направи и най-бързата обиколка за деня – 1:33.208 мин. Втори е Красен Кънчев също с BMW, а  трети остана Александър Ленев с Honda.