Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Екълстоун: Ф1 е в най-лошото си състояние

Екълстоун: Ф1 е в най-лошото си състояние

25
0
Бърни Екълстоун

Управляващият търговските права в спорта Бърни Екълстоун смята, че Формула 1 е в най-лошото си състояние в историята досега. Според британеца състезанията са станали твърде предвидими и призова президентът на ФИА Жан Тод да поеме контрола върху спорта.

„Не бих похарчил парите си, за да заведа семейството ми да гледа състезание, заяви Екълстоун пред британското издание Дейли Мейл. – Какъв е смисълът, когато знаеш много добре, че може би Люис Хамилтън ще вземе полпозишъна и най-вероятно след това ще спечели състезанието, а другият пилот на Мерцедес ще бъде на подиума?.”

Екълстоун смята, че за да станат състезанията по-интересни, трябва да се въведат обърнати стартови решетки, Като най-бързият пилот от квалификацията да стартира 10-и, а 3-ият да потегля 7-и или 8-и.

Според Бърни Комисията на Ф1 е като картел, тъй като двата големи производители на двигатели (Мерцедес и Ферари) реално имат правото на вето върху промените в правилата до 2020 г. „Картелите са нелегални, което значи, че ние правим нещо, което е непозволено, каза още британският милиардер. – И на всичкото отгоре това е антиконкурентно.”

Босът също така оцени усилията на Жан Тод по отношение на подобряването на сигурността по пътищата, но го нападна, че не прави достатъчно за самия спорт, а върши това, което е в негов интерес като президент на ФИА. Затова би трябвало Тод да прехвърли отговорностите си по отношение на Ф1 върху някой друг.