Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Екълстоун: Случилото се с Бианки не трябва да се повтаря

Екълстоун: Случилото се с Бианки не трябва да се повтаря

41
0
2015,екълстоун,канада

Управляващият търговските права във Формула 1 Бърни Екълстоун заяви, че спортът не трябва да допуска случилото се с Жул Бианки да се повтаря. Френският пилот почина на 17 юли след 9 месеца в кома и борба за живота си. Той претърпя катастрофа в Гран При на Япония през октомври 2014 г., като се удари в кран, излязъл да вдигне друга катастрофирала кола на трасето.

„Той беше много талантлив пилот. Беше толкова тежко да чуя новините за Жул. Сега ще ни липсва един обещаващ състезател и наистина чудесен човек. Не бива да допускаме това да се случва отново“, коментира Екълстоун.

Според бившия пилот от Ф1 Дейвид Култард опасността обаче винаги ще бъде част от спорта, въпреки много усилия сигурността да се подобри и въпреки бъдещите промени, които ще бъдат наложени след фаталния инцидент.

„Случилото се с Бианки ни напомни по жесток начин колко е голям рискът в състезанията, въпреки всички мерки за сигурност, заяви шотландецът пред BBC. – Ф1 e натискане на лимита на човешките възможности. За последните 21 години съм бил на много трасета по света и сигурността се подобри значително. До такава степен, че хората започнаха да питат дали спортът не е станал прекалено сигурен и усещането за опасност е редуцирано твърде много.

„Както потвърди инцидентът с Бианки, опасността все още е там. Случи се на една от по-старите писти при възможно най-предизвикателните условия – мокра писта, намаляваща светлина и много взискателен завой. Рискът това да се случи на една от по-новите писти с големи зони за сигурност е по-малък.“