Начало Избрани Енцо Фитипалди се присъедини към семейството на Ред Бул

Енцо Фитипалди се присъедини към семейството на Ред Бул

724
0
Енцо Фитипалди,
Енцо Фитипалди, снимка Ред Бул Контент Пуул

Енцо Фитипалди се присъедини към семейството на Ред Бул. 21-годишният състезател става част от младежката програма на австрийския отбор.

Енцо Фитипалди е внук на двукратния световен шампион във Формула 1 Емерсон Фитипалди и е брат на резервния пилот на Хаас Пиетро Фитипалди. Новината бе обявена днес лично от бразилско-американския състезател.

Фитипалди е бивш възпитаник на академията за млади пилоти на Ферари. В края на миналата година той реши да приключи взаимоотношенията си със Скудерията и да потърси късмета си другаде.

Младият състезател направи силно впечатление в няколко младежки формули, пред да премине във Формула 3. Макар да се представи доста колебливо, Фитипалди успя да си намери място в F2 с отбора на Charouz Racing System.

След като изкара три уикенда през сезон 2021, сега той участва с пълен сезон за чешкия тим. В момента Енцо Фитипалди заема шестото място във временното класиране и записа 5 подиума преди финалния кръг за сезона в Абу Даби.

„За мен е голяма чест и много важна стъпка в кариерата ми да се присъединя към семейството на Ред Бул. Този отбор е действащ шампион във Формула 1“, сподели Фитипалди.

„Много съм благодарен за тази възможност. Бих искал да благодаря на Ред Бул Рейсинг, д-р Хелмут Марко и Кристиан Хорнер за доверието, което ми оказаха.“

Съветникът на Ред Бул д-р Хелмут Марко похвали представянето на младия бразилско-американски състезател в F2.

„Бих казал, че той се представи страхотно в отбор, който е от средата на полето. Той винаги беше на ниво. Смятам, че е имал своите възходи и падения. Сега той сега знае, че има шанс. От следващата година той ще в топ отбор като Карлин“, сподели д-р Марко.

Австриецът отказа да разкрие каква е целта на привличането на Фитипалди.

„Ще следим отблизо представянето му. Най-важното за него е да записа все по-добри резултати.“

Д-р Марко също така обяви, че не всички пилоти от младежкия отбор на Ред Бул ще запазят своите места през следващата година.

„Съвсем скоро ще обявим кой напуска, както и кои са новите момчета в нашата академия.“

Съветникът на Ред Бул потвърди преминаването на Лиам Лоусън в Супер Формула. Новозеландецът ще продължи да изпълнява ролята си на резервен състезател на Ред Бул и Алфа Таури.

„Той ще отиде в Супер Формула. Честно казано това е доста трудно място, тъй като японските пилоти познават всеки сантиметър на пистите там.“

Австиецът също така потвърди, че Денис Хаугер ще бъде издигнат до ролята на резервен пилот през следващата година заедно с Лоусън.

„Имаме няколко резервни състезатели. Един от тях е Хаугер. В началото на сезона ще видим как ще се развият нещата. Ще има някои застъпвания в графиците. Въпреки това гарантирам, че всеки уикенд ще имаме на разположение два или трима от младежките ни пилоти“, завърши д-р Хелмут Марко.