Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Енцо Ферари – животът на легендата разказан в нова биография

Енцо Ферари – животът на легендата разказан в нова биография

Ферари не е просто автомобилна марка, Ферари е легенда, а животът на основателя на прочутия бранд е пряко свързан с историята на компанията. Американският писател Брок Йейтс проследява битието на Енцо Ферари в нова биография, която от днес излиза на българския пазар. Книгата се казва „Ферари – мъжът, автомобилите, състезанията, машината” и е първата биография с автомобилна насоченост в поредицата на издателство Locus, наречена „via sine fine”. Йейтс, който си отива през 2016 г. на 82-годишна възраст, е автор на редица книги за историята на американската автомобилна индустрия и спорт. Биографията на Ферари е сред малкото му произведения извън американския свят и е дело на десетилетия проучване, започнали още през 70-те години на XX век.

Биографията на легендарния Енцо Ферари бе представена на специално събитие с подкрепата на Шел България

Тя излиза навръх 90-ата годишнина от основаването на Скудерия Ферари.

Консултант на българското издание на книгата е Иван Тенчев, главен редактор на списание ClubS1 и дългогодишен телевизионен коментатор на състезанията от Формула 1. Той отбеляза на представянето, че книгата е интересна не само за почитателите на автомобилния спорт.

„На практика повествованието следва развитието на бизнеса и спорта, като централната фигура е Ферари. Интересни са и много други истории, някои дори граничат с жълтата клюка! Авторът на книгата освен това е американец и не може да бъде обвинен в особена любов към Енцо Ферари. На много места го критикува, но същевременно не може да отрече постигнатите огромни успехи”, обясни той.

Любопитните лични истории се редуват с такива за бизнеса на Ферари

Подробно е разказан и опитът на Форд да придобие компанията, довел до грандиозната битка между двете марки, пресъздадена в нашумелия филм „Пълно ускорение”. Лентата, чието оригинално заглавие е „Ford v Ferrari”, върви по кината и в момента.

Търговският директор на Шел България Мила Петрова отбеляза дългогодишното сътрудничество между Ферари и Шел. То е едно от най-дългите партньорства в света на автомобилния спорт изобщо. И благодарение на него компанията прави достъпно за клиентите си едно изключително изживяване – посещение на фабриката в Маранело и управление на Ферари на тестовата писта Фиорано. То може да бъде спечелено чрез специална томбола на Шел.