Начало Рали ERC: Лапи със забележителен успех в Ирландия

ERC: Лапи със забележителен успех в Ирландия

36
0
Есапека Лапи

Есапека Лапи (Шкода Фабия S2000) постигна забележителен успех в Ирландия, четвърти кръг от тазгодишния европейски рали шампионат. С това победите му станаха две от трите му старта в ERC. Финландецът поведе още от старта, докато основният му съперник Крейг Брийн (Пежо 208 Т16) отпадна заради техническа повреда.

Втори и трети в състезанието се класираха Сеп Виганд (Шкода Фабия S2000) и Робърт Барабъл (Форд Фиеста R5). Те бяха на почти 2 минути зад победителя.

Лапи спечели 10 от 18-те етапа на ралито и вече оглавява класирането в новосъздадената за сезон 2014 купа ERC Asphalt Master.

Беше доста щур уикенд. Гордея се с това каква скорост показах срещу местните момчета, като поддържахме темпото и в двата дни на надпреварата. Първият от тях бе перфектен, вторият – посветен на това да оцелеем до финала. Това е първата ми истинска победа на асфалт и е най-хубавата. Страхотно постижение с оглед на шампионата и съм наистина щастлив – коментира Лапи. – Преди ралито не мислехме, че ще водим от старта до финала, но се оказа просто идеално. Интензивната ни подготовка ни се отплати.

Брийн призна, че е горчиво разочарован от малшанса, сполетял го в домашния му старт.

След като успяхме да намалим разликата спрямо Лапи от 20 на 12 секунди, победата се превърна в реална възможност. Колата ми бе достатъчно бърза, битката бе страхотна, но повреди се случват с нов автомобил – допълни Крейг.