Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Ериксон: Формула 1 е състезание между отбори, в Индикар пилотите имат по-голямо...

Ериксон: Формула 1 е състезание между отбори, в Индикар пилотите имат по-голямо значение

1060
0
Маркус Ериксон
Маркус Ериксон; снимка: Алфа Ромео

Формула 1 е състезание между отбори, докато в Индикар пилотите имат по-голямо значение, сподели Маркус Ериксон. Шведският пилот изкара пет години в Гран при – като състезател на Катерам, Заубер и Алфа Ромео. През 2019 г. той бе част от Индикар, където кара за тима на Ероу Шмид Петерсон Моторспортс.

„В Индикар има повече откритост, включително и в падока. Пилоти и отбори общуват помежду си, всеки може да разгледа колите. Подходът във Формула 1 е малко по-различен, по-ексклузивен, феновете са далеч от екипи и състезатели. Атмосферата в F1 падока е съвършено различна. В Америка са по-дружелюбни, обстановката е по-семейна, докато Гран при е значително по-недостъпна. Това е най-голямата разлика, която открих.”

„В известен смисъл Формула 1 е шампионат на конструктори и отбори”, каза Ериксон

„Между големите и малките отбори има голяма разлика. Автомобилни производители се конкурират в Гран при. Това обаче не означава, че пилотите са без значение. На всеки тим му е нужен състезател, който да е в състояние да извлече максимума от колата. В Индикар ми харесва това, че пилотите имат по-голямо влияние върху резултата от състезанието. Помня първото си състезание, какво удоволствие беше. Още преди уикенда знаех, че ако не сбъркам, ще имам шанс за победа. За пет години във Формула 1 не съм имал подобна възможност, защото карах за малки екипи.”