Начало Други Ериксон: Не мога да повярвам! Толкова съм щастлив!

Ериксон: Не мога да повярвам! Толкова съм щастлив!

1056
0
Mаркус Ериксон, Индикар
Mаркус Ериксон, снимка Индикар

Маркус Ериксон заяви, че не може да повярва на нещастието, че състезанието Индианаполис 500 е било прекратено само няколко тура преди края. Заради това шведът трябваше да спечели победата след епична битка в последните две обиколки.

След последния период на спирания, в който неговият съотборник в тима на Чип Ганаси Рейсинг Скот Диксън получи наказание заради превишена скорост в бокса, Ериксон излезе трети зад двата болида на Arrow McLaren SP-Chevrolet, карани от Феликс Розенквист и Пато ОУорд. Бившият пилот на Заубер ги изпревари и поведе колоната. След това той увеличи преднината си до три секунди. Това бе най-голямата разлика между първото и второ място след началото на Индианаполис 500.

В 194-тата обиколка неговият съотборник Джими Джонсън се удари в стената на завой 2. Инцидентът на американеца предизвика първо жълт, а след това и червен флаг.

При рестартирането оставаха само две обиколки със зелен флаг. Ериксон се отклони от предната права, за да прекъсне ефекта на изтегляне. Пато ОУорд не беше достатъчно близо, за да се опита да го изпревари. Същото се случи и на задната права. Въпреки това изглеждаше, че мексиканецът преминава по-бързо през завои 3 и 4. Когато се спусна към питуола, за да защити вътрешната страна, ОУорд се движеше близо до него.

Когато Ериксон се придвижи надясно, за да заеме състезателната линия за завой 1, ОУорд трябваше да върне газта. Така той позволи на шведския състезател да го изпревари от вътрешната страна. Загубата на инерция за пилота на Макларън беше достатъчна, за да може Ериксон да се откъсне напред. Малко след това излезе предупредителния сигнал заради катастрофата на Сейдж Карам. Това предизвика прекратяването на надпреварата.

По този начин Ериксон стана едва вторият шведски победител в Индианаполис 500 след Кени Брак и донесе на пети успех на Чип Ганаси Рейсинг. Последната победа на американския отбор бе на Дарио Франкити през сезон 2012.

Развълнуваният и изумен Ериксон коментира предпоследния жълт флаг, който след това се превърна в пълно спиране на състезанието.

Не можех да повярвам. Чувствах, че никога не можеш да приемаш нищо за даденост. Очевидно оставаха две обиколки до края. Толкова се молех да няма още един жълт флаг, но знаех, че вероятно ще има такъв.“

Беше ми трудно да се преориентирам. Знаех, че колата е невероятна. Всички в екипажът на кола  8 и Чип Ганаси Рейсинг-Хонда са свършили толкова добра работа. Бях сигурен, че автомобилът е достатъчно бърз. Но все пак беше трудно, разбирате ли? Трябваше да направя всичко възможно, за да задържа всички зад себе си.“

Не мога да повярвам! Толкова съм щастлива!“

Ериксон заяви, че е особено щастлив, най-вече защото всичките му близки са били на пистата.

Семейството ми бе там- майка ми и баща ми, брат ми, приятелката ми,  която ме подкрепяше през цялата ми кариера,  както мениджърът. Всички те бяха там. Все още не мога да повярвам какво се случи“, обобщи Маркус Ериксон.