Начало Други Ериксон спечели надпреварата в Сейнт Питърсбърг

Ериксон спечели надпреварата в Сейнт Питърсбърг

180
0
Маркус Ериксон
Маркус Ериксон, снимка Индикар

Маркус Ериксон спечели надпреварата в Сейнт Питърсбърг, първи кръг от сезон 2023 в Индикар. Пилотът на Чип Ганаси Рейсинг започна петата си кампания по впечатляващ начин след като грабна победата на уличното трасе във Флорида. Втори завърши Пато О’Уорд с Макларън, следван от съотборникът на Ериксон Скот Диксън.

Сезон 2023 в Индикар отново започна по улиците Сейнт Питърсбърг. Градът в щата Флорида отново бе откриващ кръг на сериите, както бе и през 2022 г. Условията на трасето отново бяха сухи и топли и без голяма вероятност за дъжд.

На старта повече Ромен Грожан. Французинът потегли от полпозишън и се надяваше да запише първа победа откакто се присъедини към Индикар през 2021 г. Веднага зад него бе неговият съотборник в отбора на Андрети Аутоспорт Колтън Херта.

Екшънът в Сейнт Питърсбърг започна още в първата обиколка. Тогава верижна катастрофа предизвика развяването на червен флаг. Първо Сантино Феручи (A.J. Foyt Enterprises) се удари с Хелио Кастроневес (Meyer Shank Racing). Съотборникът на Кастроневес Симон Пажно също стана част от мелето, както и новака Стинг Рей Роб (Dale Coyne Racing). По-назад Девлин Де Франческо (Андрети Аутоспорт) спря своя болид в опит да избегне верижната катастрофа. Канадецът обаче бе ударен от Бенджамин Педерсен (A.J. Foyt Enterprises).

След рестарта Грожан поведе, следван от Херта, О’Уорд и Ериксон. По-назад Дейвид Малукас (Dale Coyne Racing) удари новака Маркус Армстронг. Състезателят на Чип Ганаси Рейсинг спука една от гумите си и загуби време, докато Малукас получи наказание.

До края на седмата обиколка Ериксон следваше О’Уорд. Пети бе Алекс Палу, следван от Кайл Къркууд и Скот Маклоклън.

До края на 18-ата обиколка в Сейнт Питърсбърг Грожан водеше с аванс от около 1.5 спрямо Хера, докато О’Уорд изоставаше със 7 сек. от Грожан. Бившият пилот от F1 увеличи разликата си спрямо Херта на 5.5 сек. и водеше уверено след изминаването на 1/4 от състезанието в Сейнт Питърсбърг

Грожан влезе в бокса в края на 31-вата обиколка. Това даде преднина на Маклоклън, който влезе в бокса в 36-ата обиколка и използва по-меките гуми на Файърстоун.

Маклоклън се върна пред Грожан и блокира опита за изпреварване на французина в завой №4. Двамата имаха лек контакт, който не доведе до някакви сериозни поражения.  По-късно в обиколката имаше завъртане на Конър Дейли (Ед Карпентър Рейсинг). Така на трасето се появи сигнал за предупреждение точно когато Скот Диксън влезе в бокса. Следователно новозеландецът не загуби много време и се върна начело. Втори се движеше Маклоклън, следван от Грожан, О’Уорд, Ериксон, Пауър, Херта, Роси, Палу и Рейхал.

Следващият период на жълти флагове по цялото трасе дойде в 50-тата обиколка. Тогава Колтън Херта (Андрети Аутоспорт) се удари в предпазната стена от гуми на осми завой. След разследване от стюардите се разбра, че американецът е имал контакт с Уил Пауър. В резултат на това действащият шампион получи наказание.

След рестарта в 55-ата обиколка в челото се движеха Маклоклън, Грожан, О’Уорд, Диксън и Ериксон. Калъм Илот пък загуби позиция свален на девета позиция от Джоузеф Нюгардън.

Грожан влезе отново в 71-ата обиколка от състезанието по улиците на Сейнт Питъсбърг, докато Маклокън остана на трасето. Новозеландецът влезе в края на следващия тур. Пилотът на Пенске излезе точно пред Грожан, който веднага направи атака. В крайна сметка двамата се удариха в завой №4, и се забиха в стената от гуми.

След поредния рестарт О’Уорд поведе пред Ериксон, Диксън, Палу и Нюгардън. Пилотът на Макларън започна да се откъсва преди да получи лек проблем в двигателя и да намали темпото. Това позволи на Ериксон да поеме лидерството три тура преди финала и да запише четвърти успех откакто кара в Индикар. последното място на подиума бе заето от Скот Диксън.

Четвърти завърши Александър Роси (Макларън), следван от Калъм Илот (Juncos Hollinger Racing), Греъм Рейхал (Rahal Letterman Lanigan Racing), Уил Пауър (Пенске), Алекс Палу (Чип Ганаси Рейсинг), Кристиан Лундгаард (Rahal Letterman Lanigan Racing) и Дейвид Малукас (Dale Coyne Racing).