Начало Top Moto News Еспаргаро пръв в спринта на пистата Каталуния

Еспаргаро пръв в спринта на пистата Каталуния

94
0
Алейш Еспаргаро
Алейш Еспаргаро, снимка Априлия

Алейш Еспаргаро спечели спринта на пистата Каталуния. Пилотът на Априлия потегли от полпозишън и се справи най-добре на пистата край Барселона. Втори и трети финишираха Марк Маркес (Грезини Дукати) и Педро Акоста (Tech3 GasGas), докато Франческо Баная (Дукати) отпадна в последната обиколка.

Каталуния е домакин на шестия кръг от сезон 2024 в MotoGP. Събитието се провежда на едноименната писта с дължина 4.567 км и разположена близо до град Монтмело.

По-рано днес се проведе квалификацията за Гран при на Каталуния. Победител в нея стана именно Еспаргаро. Испанецът беше най-бърз и след вчерашните две тренировки. По-рано тази седмица той обяви, че се оттегля в края на тази година.

Чудесни бяха условията преди началото на спринтовата надпревара на пистата Каталуния. Температурата на въздуха беше 25 градуса по Целзий, а тази на асфалта- 46. Над трасето имаше облаци, но въпреки това нямаше сериозна опасност за валежи

Баная поведе след старта на спринтовата надпревара в Каталуния. Действащият световен шампион беше следван от Акоста, Байндър, Еспаргаро, Раул Фернандес, Бастианини, Марк Маркес, Милър, Мартин и Винялес. Стартът мина чисто и без сериозни инциденти.

Акоста поведе след края на първия тур от спринта. Испанецът обаче беше задминат от Раул Фернаднес. Пилотът на Тракхаус Априлия показваше отлична скорост и опита да се откъсне напред. Във водещата група бяха още Баная, Еспаргаро и Байндър.

8 тура преди финала Раул Фернандес отпадна след катастрофа на десети завой. Така испанецът пропиля всички усилия, които положи, за да заеме тази позиция. Лидер в спринта в Каталуния стана Акоста, следван от Байндър, Баная, Еспаргаро и Мартин.

Байндър изпревари Акоста и поведе 7 тура преди финала на спринтовата надпревара. Радостта на пилота на КТМ обаче беше прекалено кратка. Само обиколка по-късно Байндър падна на пети завой. Това позволи на Акоста отново да поведе колоната, следван от Баная, Еспаргаро и Мартин. По-назад Марк Маркес имаше контакт с Милър. В резултат на това той остана без един обтекател на своя мотор.

Баная поведе колоната в заключителната фаза на спринта в Каталуния. Италианецът се надяваше най-накрая да запише успех на трасето, след като отпадна в предишните две основни надпревари. Близо зад него се движеха Еспаргаро, Акоста и Маркес. Същевременно от борбата отпаднаха още Йохан Зарко (LCR Хонда) и Мигел Оливейра (Тракхаус Априлия).

Драмите в Каталуния продължиха и в последния тур от спринтовото състезание. Баная падна на пети завой и загуби почти спечелена надпревара. Така той подари първото място на Еспаргаро.

Еспаргаро в крайна сметка спечели спринтовия старт на домашната си писта. Втори и трети завършиха други испанци- Маркес и Акоста.

Четвърти и пети финишираха Хорхе Мартин (Прамак Дукати) и Енеа Бастианини (Дукати). Шестото място остана за Фабио Ди Джанантонио от тима на VR46 Дукати. В топ 10 влязоха още Джак Милър с КТМ, Маверик Винялес (Априлия), Марко Безеки (VR46 Дукати) и Фабио Куартараро с Ямаха.