Начало WRC News Еванс очаква тежка битка за титлата във WRC през 2022

Еванс очаква тежка битка за титлата във WRC през 2022

798
0
Елфин Еванс
Елфин Еванс, снимка Тойота

Елфин Еванс очаква много отворен сезон 2022 в Световния рали шампионат (WRC). Пилотът на Тойота не определя себе си като фаворит след като осемкратният световен шампион Себастиен Ожие ще кара с ограничена програма.

Уелсецът завърши зад Ожие през 2020 и 2021 и бе основният съперник за короната на французина. Очаква се той да води защитата на титлите на Тойота. Освен Себастиен, негови съотборници ще бъдат Кале Рованпера, Есапека Лапи и Такамото Кацута.

Следващата година ще е дебюта на новите рали автомобили. Те ще са с турбо-хибридни двигатели. Елфин смята, че ще има много претенденти за титлата заради отсъствието на Ожие. Другата променлива, която ще определи резултатите в шампионата е посоката, по която отборите са развили автомобилите си.

„През следващата година шампионатът ще е много отворен. Има толкова много бързи пилоти. Всички екипи са гладни за успехи. Със сигурност ще има много неизвестни. Всеки може да извади най-добрата кола. Трябва да видим какво ще се случи я Монте Карло“, сподели Еванс.

Въпреки опита си в първенството, Еванс не очаква да е абсолютен лидер в тима на Тойота. Вицешампионът за 2020 и 2021 иска да бъде с равен статут с останалите състезатели на японската марка.

„Може да съм най-възрастен и с най-много опит, но това не означава, че ще съм първи пилот в отбора.  Всички знаем какво е равенството в нашия екип. Няма повече тежест върху мен. Според мен това е правилният начин за управление на отбора.  Всички се разбираме добре.  Страхотно е, че Себ ще продължи да участва. Неговият талант и скорост ще ни помогнат. Надявам се да науча от нещо още много неща“, обясни Елфин Еванс.

Подготовката на Еванс не премина по най-гладкия начин. Уелсецът катастрофира по време на тестове с новата кола в края на ноември.  Въпреки това от Тойота остават много уверени, че новият им автомобил е готов за Монте Карло. Японците направиха тест във Франция, който е като загрявка за предстоящата надпревара през януари.