Начало WRC News Еванс се доближава до победата в рали Финландия

Еванс се доближава до победата в рали Финландия

302
0
Елфин Еванс, Тойота
Елфин Еванс, снимка Тойота

Елфин Еванс запазва водачеството след края на третия ден на рали Финландия. Пилотът на Тойота спечели седем от общо осем специални етапа, които се проведоха днес. Еванс има аванс от 32.1 сек. спрямо Тиери Нювил (Хюндай). Трети на повече от минута спрямо времето на Еванс е Такамото Кацута също с Тойота.

Рали Финландия е кръг №9 от сезон 2023 в световния рали шампионат на ФИА (WRC). Състезанието се провежда по бързите чакълени пътища около град Ювяскюля в Централна Финландия.

Съботният ден на рали Финландия определено принадлежеше на Еванс. Британецът спечели седем от общо осем отсечки и увеличи преднината си във временното класиране. Еванс поведе през вчерашния ден и се възползва от отпаданията на основните претенденти за победата- От Танак (М-Спорт Форд), Есапека Лапи (Хюндай) и Кале Рованпера (Тойота)

Дъждовете в началото на деня бяха в полза на Еванс. Пилотът на Тойота е известен със своите невероятни умения на мокър чакъл. В същото време Нювил се бореше с превъртането на колелата в мокрите условия. Еванс пък беше много силен и при повторните следобедни минавания, където изсъхващите чакълени пътища във Финландия ставаха все по-изровени.

Еванс е все по-близо до втори успех във Финландия след този преди две години. Състезателят на Тойота не трябва да допуска груби грешки в утрешните четири специални етапа. Тъй като Рованпера отпадна, Еванс също така ще се доближи до своя съотборник в общото подреждане.

„Очевидно това е хубава позиция. Разбира се, утре предстоят още етапи“, каза Еванс. „Сега ще се съсредоточим върху това и ще се опитаме да продължим да правим същото нещо.“

Втори на повече от 30 сек. спрямо Еванс е Тиери Нювил. Опитният белгиец така и не успя да настрои добре своя Хюндай i20 N в променливите условия във Финландия.

„Това не беше денят, на който се надявахме, но все пак беше добре. Сутринта имахме известна скорост, но следобед беше по-трудно. Предизвикателните метеорологични условия ни затрудниха да задържим автомобила на пътя“, обясни Нювил.

Трети се движи Такамото Кацута. Японецът изостава с повече от минута спрямо Еванс и Нювил. Кацута спечели последния съботен етап на рали Финландия и успя да се задържи на третата позиция пред утрешните минавания.

Четвърти е Теему Сунинен. Пилотът на Хюндай изостава с 6.4 сек. от времето на Кацута. Съвсем логично, Сунинен ще направи всичко възможно, за да се качи на подиума в домашното си състезание. Пети е Яри-Мати Латвала с Тойота. Топ 10 допълват пилотите от WRC2 Оливър Солберг и Сами Паджари с Шкода, Адриен Фурмо (М-Спорт Форд), Николай Грязин и Андреас Микелсен също с автомобили на Шкода.