Начало Formula E News Еванс триумфира в първата надпревара на пистата в Шанхай

Еванс триумфира в първата надпревара на пистата в Шанхай

25
0
Мич Еванс
Мич Еванс, снимка Формула Е

Мич Еванс триумфира в първата надпревара на пистата в Шанхай. Пилотът на Ягуар Рейсинг записа втори успех от началото на сезон 2023-24 във Формула Е. До него на подиума на китайското трасе се качиха Паскал Верлайн (Порше) и другият пилот на Ягуар Рейсинг Ник Касиди.

Шанхай е домакин на 11-тия и 12-тия кръг от сезон 2023-24 във Формула Е. Състезанията се проведоха на прочутата Международна писта край китайския мегаполис, която приема и стартове от F1. Формула Е обаче използва по-къса версия на пистата. Тя е с дължина от 3.051 км и не включва дългата повече от 1.2 км обратна права. Това ще бъде първо посещение на Формула Е в Китай. Последно световния електрически шампионат се състезава в страната през 2019 г. Домакин на тогавашното събитие беше улична писта в Саня.

 

Вижте тази публикация в Instagram.

 

Публикация, споделена от Formula E (@fiaformulae)

В малките часове на днешния ден се проведе квалификацията за първата в историята на Формула Е еПри на Шанхай. Най-доброто време даде Верн, следван от Роуланд, Еванс, Верлайн и Хюз. Лидерът в шампионата Ник Касиди даде 10-то време

Верн поведе след старта от място на пистата в Шанхай. Роуланд имаше доста слабо потегляне и загуби няколко места. Втори беше Еванс, следван от Денис, Де Врис, Да Коща и Хюз.

Верн загуби водачеството в първите турове от надпревара №1 в Шанхай. Първи стана Еванс, който опита да се откъсне. Де Врис също показваше много добро темпо. Нидерландецът търси първи точки за новия сезон, след като изпитваше огромни затруднения досега.

Де Врис поведе колоната 10 тура след началото на днешния старт в Шанхай. Състезателят на Махиндра поведе за първи път колоната през тази година. Зад него се движеха Верлайн, Еванс, Денис, Верн, Да Коща, Хюз, Роуланд и Касиди. В дъното на колоната бяха пилотите на тима на ERТ, както и Едоардо Мортара, Саша Фенестрас и Джехан Дарувала.

Няколко тура по-късно Де Врис върна малко газта, тъй като получи инструкции да пести енергия. Така Верлайн поведе колоната пред Еванс, Да Коща и Касиди. Междувременно пилотът на Махиндра Рейсинг Едоардо Мортара отпадна заради поражения по своя болид.

В последните обиколки на еПри на Шанхай борбата за първото място стана много оспорвана. Еванс в крайна сметка финишира пръв. Това беше втора победа за новозеландеца за годината след тази в Монако. До него на подиума се качиха Верлайн и Касиди.

Следващите три места в подреждането бяха заети от Оливър Роуланд (Нисан), действащият световен шампион Джейк Денис от тима на Андрети и Жан-Ерик Верн (DS Пенске). Топ 10 допълниха Ник де Врис (Махинра Рейсинг), Себастиен Буеми (Енвижън Рейсинг), Щофел Вандоорн (DS Пенске) и Лукас ди Граси от тима на Abt Cupra.

 

Вижте тази публикация в Instagram.

 

Публикация, споделена от Formula E (@fiaformulae)