Начало Картинг Европейски шампионат по картинг за издръжливост привлича състезатели от цял свят

Европейски шампионат по картинг за издръжливост привлича състезатели от цял свят

291
0
Европейски шампионат по картинг за издръжливост
Европейски шампионат по картинг за издръжливост

Четири старта, два в Кюстендил и два в Хасково обещават атрактивно зрелище за любителите на моторните спортове!

На 25 април писта „Пауталия“ край Кюстендил ще бъде домакин на първия старт от Европейския шампионат по картинг за издръжливост. Откриващото изпитание се нарича „ЕКО 8-часа на България“, а в него ще се включат 26 отбора с над 100 пилота от различни страни. Специален гост на първия старт ще бъде най-добрият български мотоциклетен състезател на писта Мартин Чой.

Генерален спонсор на шампионата е ЕКО България, а календарът на надпреварата включва четири старта:

  • 25 април – „ЕКО 8-часа на България“ – картинг писта „Пауталия“, гр. Кюстендил
  • 12 – 13 юни – „ЕКО 24-часа на България“ – картинг писта „Хасково“, гр. Хасково
  • 29 август – „ЕКО 8 часа на България“ – 2-ри старт, картинг писта „Пауталия“, гр. Кюстендил
  • 2 – 3 октомври – „ЕКО 24-часа на България“ – 2-ри старт, картинг писта „Хасково“, гр. Хасково

„ЕКО 24-часа на България“ в Хасково, на 12 и 13 юни, ще бъде и най-голямото събитие за моторните спортове през 2021 година

В него ще се включат над 40 отбора, с близо 250 участници от 15 държави. Българска национална телевизия предвижда да отдели над 3 часа ефирно време за директното му отразяване.

Този старт ще продължи успешната традиция на първото по рода си 24-часово отборно картинг предизвикателство, проведено през 2020 година в Хасково. Тогава се включиха 34 отбора с над 200 пилоти от 15 държави. Те постигнаха за едно денонощие общо 52 000 обиколки при точно 1 440 минути постоянно каране.

И през тази година се очаква в надпреварата на 12 и 13 юни да премерят сили не само професионалисти от целия свят, но и известни личности от спортните и артистични среди

За участие в All Stars отбора на картинг пистата в Хасково, по предварителна информация, ще се включат актьорът Наум Шопов, легендарният ни гимнастик Йордан Йовчев, музикалната звезда Рафи, ултрамаратонецът Красимир Георгиев и други известни личности.

Както и през миналата година организаторите на „ЕКО 24-часа на България“  в Хасково ще се ангажират с благотворителна кауза. Събраните средства ще бъдат дарени за дете в нужда. През 2020 година организаторите, състезателите и гостите на събитието се включиха в благотворителната кампания за набиране на средства, необходими за спешното лечение на едногодишната Йоана от град Хасково. Те предоставиха част от таксите, събрани за участие в състезанието, както и лични средства.

„Очаквам четирите старта да бъдат съпроводени от много адреналин, силни емоции и истинско забавление за участниците и гостите на пистите в Хасково и Кюстендил“,

Николай Върбицалиев, организатор на състезанието, шампион на България по картинг и бивш пилот във „Формула БМВ“.