Начало Автомобили Европейският автопазар с ръст от 5% през юли

Европейският автопазар с ръст от 5% през юли

115
0
авто,германия,пазар

Европейският автомобилен пазар отбеляза ръст от 5% през юли. За втори път през 2013 г. на Стария континент е регистрирано увеличение на реализираните нови коли, съобщи немската асоциация VDA, изследващата тенденциите в индустрията.

Увеличението поддържа надеждите за стабилизиране на пазара през втората половина на настоящата година.

Положителният резултат от юли е добър старт за стабилизацията, която очакваме през вторите шест месеца – заяви президентът на VDA Матиас Висман. – Постепенното икономическо възстановяване на Западна Европа изглежда се отразява и в търсенето на автомобили.

Данните на асоциацията са особено окуражителни по отношение на пазарите в Испания, Португалия и Гърция, където икономическата криза е особено тежка.

Според прогнозите европейският автомобилен пазар ще продължи да се свива за четвърта поредна година – до нива, които не са виждани в региона от 20 години насам. Резултатите от втората четвърт на 2013 г. обаче предполагат, че някои производители може да са по-близо до това да излязат на нула спрямо досегашните анализи.

Регистрираните през първите седем месеца автомобили в Европа с 5% по-малко спрямо същия период на предходната година. Очаква се търсенето все пак да се стабилизира и нивата на продажби да се възстановят.