Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Европейското антимонополно законодателство може да принуди F1 да приеме Андрети, дори да...

Европейското антимонополно законодателство може да принуди F1 да приеме Андрети, дори да не иска

1647
0
Формула 1, F1
снимка: Майкъл Потс

Формула 1 може да бъде принудена да приеме екип на Андрети, ако представеният от Майкъл Андрети проект бъде одобрен от ФИА, дори ръководството от Либърти Медия да не одобрява това. Причината е в антимонополното законодателство на Европейския съюз. То веднъж вече бе приложено конкретно към споразумения в F1 – в края на 90-те години на XX век. Тогава имаше разследване на работата на ФИА и ФОМ. Проблемът бе начинът, по който се продаваха телевизионните права и налагани от федерацията определени условия. В заключение бе постановено международната автомобилна федерация да не се занимава с търговската дейност на спорта, а с административната. Така, въпреки че Формула 1 е шампионат на ФИА, до ден-днешен за собственика на търговските права (понастоящем Либърти Медия) често се използва изразът „собственикът на F1“, което по принцип е неправилно.

Последните индикации са, че проектът на Андрети ще бъде одобрен от ФИА за участие в F1. Прочутата в автомобилния спорт фамилия отдавна промотира кандидатурата си, която несъмнено е най-сериозна от всички

(Подробности за проектите може да намерите в последния брой на списание ClubS1 – 267.) Досега мненията, дадени срещу влизането на 11-ти отбор в Гран при, бяха свързани с това каква стойност ще има един нов екип и нежеланието на настоящите отбори да делят наградния фонд на повече от 10. Единственият довод обаче, който може да се използва срещу влизане на Андрети, е безопасност, а наблюдатели отбелязват, че няма основание за съмнения в това отношение.

Запознати твърдят, че може да се стигне до друга абсурдна ситуация. Ако Андрети все пак бъде допуснат до Формула 1, то Либърти може да блокира показването на екипа по телевизията. Основанието за това е съществуващият договор Конкорд, в който американският проект не участва. Настоящият контракт е до края на 2025 г. От Либърти се опитват да ускорят сключването на нов и се смята, че това може да е една от причините. От отборите също така искаха да се вдигне т.нар. входяща такса, възлизаща сега на 200 млн. долара. Според някои отбори стойността на целия спорт е значително по-висока в сравнение с момента, когато е договорена тази сума. Говори се за желание да се вдигне на сума между $600 млн. и $1 млрд.

Всичко това може да бъде атакувано според антимонополното законодателство на Европейския съюз. То постановява, че собственикът на търговските права – в случая Либърти Медия – не може да използва позицията си, за да не позволи справедлива конкуренция.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by FORMULA 1® (@f1)