Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Формула 1 има нужда от малки отбори, убеден е Джанкарло Минарди

Формула 1 има нужда от малки отбори, убеден е Джанкарло Минарди

74
0
2014,Каталуния,Катерам,Макс Чилтън,Маркус Ериксон,Маруся

Бившият собственик на отбор във Формула 1 Джанкарло Минарди е убеден, че спортът има нужда от малките отбори. Той основава малкия екип, носещ фамилията му, във Фаенца още през 1979 г. Тимът се състезава в F1 от 1985 до 2005 г. След това Минарди го продава на австралийския бизнесмен Пол Стодарт, който го управлява в продължение на пет години преди Дитрих Матешиц да го купи и да формира втория си Гран при отбор – Торо Росо.

Минарди винаги е сред най-малките екипи на грида и Джанкарло Минарди е добре запознат с предизвикателството да оцелееш във Формула 1. Затова и е на мнение, че точно тези тимове са ценни за Гран при. Според него отхвърлянето от Стратегическата група на молбата на Маруся/Мейнър да се състезава през 2015 г. с болида от 2014-та е „абсурдно и неспортсменско поведение”.

– Застаналите срещу Маруся малки отбори се надяват да получат техните пари, но може би не са преброили до десет. Без двете Пепеляшки – Маруся и Катерам – гридът намалява значително. Вследствие на това последната редица на стартовата решетка ще бъде заета от отбори са далеч по-големи бюджети и амбиции като самите Форс Индия, Заубер и Лотус. А за тях да са на тези позиции ще има значително по-сериозни последствия – обясни Минарди в уебсайта си.

Ситуацията напомня на италианеца сезоните 1996-1997 г., когато той лично защитава значението на малките отбори. Според него „те участват с огромно желание, но разполагат с малко средства – надявайки се, кой знае, да съберат нужните средства за бъдеще, но без тях най-отзад ще се окажат големи производители. Ситуацията се повтаряше в началото на 21-ви век многократно. А производителите няма да чакат години наред, за да постигнат резултати. Те имат краткосрочни цели по отношение на комерсиалната и имиджова страна на нещата и последствията от направените през онези години избори бяха, че година след година големи компании си тръгваха.”