Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Алонсо: Не виждах пистата от вибрациите; Райконен: Не можахме да стабилизираме предницата

Алонсо: Не виждах пистата от вибрациите; Райконен: Не можахме да стабилизираме предницата

41
0

Тимът на Ферари изживя поредния разочароващ състезателен уикенд, в чийто край Фернандо Алонсо бе шести, а Кими Райконен – едва 13-ти, на цяла обиколка зад победителя в Гран при на САЩ Люис Хамилтън (Мерцедес).

– Имах огромни вибрации в последните две обиколки. На практика не можех да видя пистата. Опитвах се да контролирам темпото. Питах каква е разликата спрямо съперниците зад мен. После [Себастиан] Фетел изпревари [Кевин] Магнусен и нямаше какво да пазя повече, така че дадох газ въпреки вибрациите – обясни Алонсо. – Състезанието бе такова, каквото очаквахме – трудно, не бяхме конкурентоспособни, точно както нямахме достатъчно темпо и през останалата част от уикенда. Направихме добър старт, но след това не можехме да следваме първите пет болида в колоната – те изчезнаха много бързо. Стараехме да контролираме темпото на съперниците зад нас, те имаха различни стратегии след излизането на колата за сигурност в първата обиколка. Беше важно да запазим шестата позиция. Имахме проблеми през уикенда, но същото се случи и в Русия, както и в Япония в известна степен. Трябва да продължим да взимаме точки, защото все още има за какво да се борим в конструкторския шампионат. Мислехме, че сме загубили твърде много спрямо Уилямс и че ще сме в средата на колоната в оставащите надпревари. Сега обаче темпото на Макларън изглежда по-добро и не можем да си позволим да изтърваваме точки.

Райконен каза, че това е бил един от най-трудните му уикенди, както и че положението в Япония е било подобно.

– Борихме се с нестабилност на предната част през цялото време – продължи финландецът. – Не можахме да оправим проблема, независимо какво правехме. При това положение може да очакваш да съсипеш предните си гуми в състезанието. Очевидно е колко не ми допада ситуацията и начинът, по който се развиват нещата. Но не мога да я разреша сам. Опитите ми да карам по-бавно в отделни секции нямаше никакъв ефект, така че не разбирам какво точно се случи. Крайната ни позиция е наистина разочароваща. Също като невъзможността ни да разрешим определени проблеми. Дано нещо се получи и да разберем къде са грижите. Бих оценил някаква помощ. Опитваме се да си помагаме един на друг, но ако знаехме какъв е проблемът, щеше да е по-лесно да го оправим. Фернандо има същата нестабилност на дадени места, но не мисля, че при него пързалящата се предница има същото влияние. Тоест ефектът от нестабилността не е толкова голям. Но това е друга история.