Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Фернандо Алонсо поддържа екипа на Ферари жив, заяви Марио Андрети

Фернандо Алонсо поддържа екипа на Ферари жив, заяви Марио Андрети

53
0
Марио Андрети
снимка: Мирко Щанге

Фернандо Алонсо поддържа екипа на Ферари жив, заяви Марио Андрети.

Световният шампион във Формула 1 за 1978 г. обясни в интервю за formula1.com възгледите си за тазгодишното първенство и случващото се с част от пилотите в него – като проблемите на четирикратния носител на короната Себастиан Фетел например.

– Себастиан вероятно сам признава пред себе си, че преминава през труден период, адаптирайки се към една голяма промяна – обясни Андрети. – Свикнал е с повече аеропритискане и т.н. Това му липсва осезаемо и си личи. Смятам, че постепенно нещата се подобряват и не се съмнявам, че ще се справи, защото има огромен талант. Но вероятно му отнема повече време, отколкото си е мислел, че ще му е нужно. [Кими] Райконен се върна във Ферари, където – според мен – е смятал, че всичко ще е чудесно. Но фактът, че те имат проблеми и че той тъкмо дойде, означава, че неминуемо има повече грижи в сравнение с Фернандо. Алонсо е един от тези брилянтни таланти, които използват максимално всичко, което им дадеш. Той се справя прекрасно с това да поддържа Ферари живи. Демонстрира способностите си непрекъснато. Просто е наясно как да извлече 100% от всичко, което кара и повече не може да се иска. На Кими му предстои малко работа според мен.

Андрети посочва, че се е тревожел какво ще се получи след толкова големи промени в техническите правила за Формула 1. Той обаче харесва настоящия шампионат:

– Дотук според мен всичко бе просто великолепно. Аз лично имах доста опасения, че при толкова големи промени в правилата ще има много сериозни проблеми с издръжливостта. Фактът, че Мерцедес се справиха по-добре с огромното предизвикателство от всички останали ме накара да мисля, че шампионатът може да се окаже наистина скучен. Но въпреки тяхното предимство, първенството е всичко друго, но не и скучно. С Нико и Люис те разполагат с двама много способни пилоти, които правят изключително интересна битка. Има какво да очакваш във всеки старт. Останалите са невероятно разбъркани и от моя гледна точка се случват невероятно количество изпреварвания. Изгряха два наистина интересни таланта – Даниел Рикиардо и Валтери Ботас. Те определено превзеха сцената, а фактът, че Уилямс отново са фактор… просто има толкова истории и всичките прекрасни!

Андрети посочи също така, че сваля шапка на Ники Лауда заради политиката му да не се издават заповеди от бокса към пилотите на Мерцедес. Това, убеден е американецът, пази интереса към шампионата жив въпреки доминацията на тима от Бракли.