Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Ферари потвърди официално, че Алонсо напуска Скудерията

Ферари потвърди официално, че Алонсо напуска Скудерията

78
0

Ферари потвърди официално, че Фернандо Алонсо напуска отбора две години преди изтичането на договора му.

Отборът пусна съобщение, което гласи:

– Официално: след 5 години, 1186 точки, 44 подиума и 11 победи Фернандо Алонсо ще напусне Скудерия Ферари! #FerrariFamily #GrazieFernando

Алонсо дойде във Ферари от Рено през 2010 г. През 2011-та той преподписа договора си, удължавайки го до края на 2016 г.

– Днешният ден не е лек за мен, защото въпреки че винаги гледам към бъдещето с огромен ентусиазъм и решимост, в края на този сезон пътешествието ми като пилот на Ферари ще приключи – заяви самият Фернандо. – Това решение бе трудно за взимане, но бе внимателно обмислено от начало до край, като любовта ми към Ферари бе основен фактор. Винаги съм имал късмета да взимам сам решенията за собственото си бъдеще и сега имам същия шанс. Трябва да благодаря на отбора за това, че разбра позицията ми. Напускам Скудерия Ферари след пет години, през които достигнах най-високото си професионално ниво, борих се с големи предизвикателства, извели ме до нови лимити. Освен това доказах, че съм отборен играч, поставяйки интересите на Скудерията пред моите собствени. Когато трябваше да взимам важни решения за бъдещето си, го сторих с Ферари в сърцето ми, движен от обичта си към тима. Много съм горд от общите ни постижения. Благодаря за усилията на всички в Маранело, три пъти станахме втори в световния шампионат на Формула 1, като при два от тях се борихме до последната надпревара и бяхме в позиция да спечелим в продължение на много обиколки. Без капка съмнение през тези пет години изживях някои от най-добрите моменти в кариерата си и чувствам също така, че напускайки оставям назад не толкова приятели, колкото семейство. Сега гледам напред към бъдещето с огромен ентусиазъм, знаейки, че част от сърцето ми винаги ще принадлежи на „скачащия кон”. Искам да благодаря на абсолютно целия тим за доверието им в мен.

В съобщението на отбора се казва, че раздялата ще се случи по взаимно съгласие, както и че всички в тима благодаря на Фернандо за приноса му и на лично, и на професионално ниво.

– Фернандо Алонсо винаги ще има специално място сред великите пилоти на Скудерия Ферари – каза шефът на екипа Марко Матиачи. – Изказваме му сърдечни благодарности за необикновеното приключение, по време на което той два пъти се доближи до титлата. Сигурен съм, че велик пилот като Фернандо винаги ще има специално място в сърцето си за тима и очаквам също така феновете на Ферари да продължат да го ценят при бъдещите му прояви.