Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Фитипалди, Браун, Доменикали и Вурц в комисията за разследване катастрофата на Бианки

Фитипалди, Браун, Доменикали и Вурц в комисията за разследване катастрофата на Бианки

86
0
Емерсон Фитипалди
Емерсон Фитипалди; снимка: Форд

Емерсон Фитипалди, Рос Браун, Стефано Доменикали и Алекандър Вурц са сред членовете на комисията на ФИА, създадена, за да разследва катастрофата на Жул Бианки по време на Гран при на Япония.

Пилотът на Масуя се удари на пистата Сузука в задната част на трактор, излязъл, за да прибере Заубер-а на катастрофиралия по-рано Адриан Сутил. Президентът на ФИА Жан Тод нареди незабавно разследване, като първоначално то включваше доклад от рейс директор Чарли Уайтинг и показания от маршалите от трасето. Впоследствие бе обявено създаването на комисия, която да се занимае с въпроса.

Председател ще е Питър Райт. Той е председател на комисията на ФИА за безопасността.

Останалите членове са Фитипалди (двукратен световен шампион в F1, президент на комисията на пилотите във ФИА, стюард на F1 стартове), Браун (бивш шеф на Мерцедес F1 Тийм и Браун Гран и технически директор на Ферари), Доменикали (бивш шеф на Ферари във Формула 1), Вурц (президент на асоциацията на Гран при пилотите – GPDA), Герд Енсер (представител на главния стюард), Едуардо де Фрейтас (директор на надпреварите от шампионата за състезания за издръжливост – WEC), Роджър Пиърт (президент на комисията за писти, президент на канадската автомобилна федерация, F1 стюард), Антонио Ригоци (адвокат, съдия в Международния апелативен съд на ФИА), Жерар Сайан (президент на института на ФИА за безопасност и президент на медицинската комисия на федерацията).

– Групата ще извърши пълен преглед на инцидента, за да се разбере по-добре какво се е случило и ще предложи нови мерки за подобряване на безопасността по пистите. Препоръките ще бъдат изпратени на президента на ФИА. Работата на комисията ще започне тази седмица. Пълно представяне на заключенията й ще бъде направено по време на следващата среща на Световния съвет за автомобилен спорт на 3 декември в Доха (Катар) – се казва в изявлението на федерацията.