Начало Formula E News Формула Е: Буеми с четвърта победа за сезона

Формула Е: Буеми с четвърта победа за сезона

54
0
Себастиен Ожие

Себастиен Буеми устоя на огромния натиск от страна на Лукас ди Граси и спечели четвърта победа за сезона във Формула Е, увеличавайки аванса си в генералното класиране на 15 точки. Той потегли перфектно от полпозишън и скоро натрупа удобна преднина спрямо съперника си. Ди Граси на свой ред се откъсна от Нелсън Пике младши.

Пилотът на Некстев обаче бе преследван упорито от Жан-Ерик Верн. Французинът се опитваше да го изпревари, за да не позволи на първите двама в колоната да избягат твърде напред. Той тръгна да задминава Нелсиньо от външната страна в трети завой, автомобилите се изравниха, удариха се и Верн се блъсна в бариерите. Пике оцеля след сблъсъка, губейки третата позиция от Ник Хайдфелд. Колата на Верн обаче пострада сериозно и на трасето излезе кола за сигурност, докато бъде прибрана.

След успешната тактика на Абт Шефлер Ауди Спорт да вкара Ди Граси рано в бокса в Мексико всички отбори решиха да последват примера им и болидите един по един преминаха през пита. След това Ди Граси настигна Буеми и в последния, 51-и тур на състезанието бе само на 0,4 сек зад него. Лукас обаче така и не успя да се доближи достатъчно, за да изпревари съперника.

„В първата част на надпреварата успях да отворя известна разлика, но Лукас използваше по-малко енергия от мен”, коментира Буеми след финала. „Ранното спиране бе правилна тактика. Знаехме, че след това ще е много трудно, защото до финала трябваше да пестя много енергия. Избягах съвсем малко напред, после трафикът повлия на борбата.”

Ди Граси също отбеляза, че използваше различни количества енергия спрямо Буеми: „Проблемът в Монако е, че няма къде да се изпреварва. Ако си толкова опитен като Себ, знаеш къде можеш да затвориш вратата. Не можех да рискувам да загубя всичко в състезанието. Ако той бе оставил пролука някъде или ако някоя от правите бе по-дълга от 360 метра, тогава със сигурност щях да опитам да го задмина.”

Ник Хайдфелд изкара сравнително самотно състезание след старта и измъкването си в първи завой. Третото място в Княжеството бе първи подиум за него от началния кръг на шампионата – в Хонконг през октомври миналата година.