Начало Formula E News Формула Е: Китайски концерн преговаря за купуването на Тийм Агури

Формула Е: Китайски концерн преговаря за купуването на Тийм Агури

37
0

Китайски концерн (Chinese Media Capital – CMC) води преговори за закупуването на участващия в световния шампионат Формула Е Тийм Агури. Като добър знак за развитието на разговорите се приема появата на Ма Кинг Хуа – той ще кара за отбора от надпреварата в Париж, която ще се проведе този уикенд.

От екипа съобщиха, че китайският пилот ще замести за остатъка от сезона Салвадор Дюран като съотборник на Антонио Феликс да Коща.

Ма Кинг Хуа е клиент на агенция SECA Worldwide, чиято компания-майка е CMC. Джулиан Джакоби, който бе мениджър на Аертон Сена, сега изпълнява тази роля в кариерата на Хуа и се занимава още с делата на Себастиен Буеми и Жан-Ерик Верн.

CMC е една от най-големите компании за частни и венчър инвестиции. През есента на 2015 г. се твърдеше, че нейни представители водят разговори за закупуването на Формула 1 за близо 7 милиарда евро.

Няколко различни инвеститори се появиха в Тийм Агури през последните месеци, но отборът има сериозни трудности. Основателят му Агури Сузуки ще го напусне скоро и екипът ще промени лиценза, под който се състезава във Формула Е. От отбора досега потвърдиха единствено, че се водят разговори с „инвестиционна компания”.

Преговорите за промяна на собствеността се случват само месец, след като Тийм Агури се споразумя с Рено да използва задвижваща система на френския производител през третия сезон на Формула Е. Сделката още не е оформена окончателно. Предполага се, че дъщерната фирма Рено-Донгфенг ще е част от новата структура в Агури и включването на още една китайска компания ще засили присъствието и популярността на съответните марки на местния пазар.