Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Ферари търси оптимален баланс за F14 T

Ферари търси оптимален баланс за F14 T

30
0

С шесто и седмо време приключиха петъчните свободни тренировки на пистата Сузука пилотите на Ферари Кими Райконен и Фернандо Алонсо.

Испанецът бе доволен от свършената за деня работа. Алонсо заяви, че обича да кара на японската писта, тъй като тя е истинско удоволствие за пилотите.

– Успяхме да изпълним почти цялата си предварително планирана програма въпреки множеството прекъсвания през втората тренировка – продължи Фернандо. – Трудихме се по настройки за състезанието и за суха, и за мокра настилка. В момента прогнозата за времето остава несигурна и е невъзможно да се вземе крайно решение по отношение на гумите. Разликата между двете спецификации е минимална, а нивото на представяне – подобно.

Финландският му съотборник не можа да изпробва както трябва по-меките гуми за уикенда:

– Днес не бе леко заради липсата на сцепление, особено сутринта. Пистата е бърза и сложна, натоварва и колата, и пилота. В първата тренировка карах с гуми хард и се концентрирахме върху настройки за квалификацията и състезанието. Следобед направихме някои промени, донесли частично подобрение в управлението. Заради жълти знамена и технически проблем обаче успях да направя само една добра серия с медиум. Сега ни предстои доста работа, докато намерим реглажите, които ще паснат на всякакви условия.

Инженерният директор Пат Фрай отбеляза важността на настройките, за да се даде на състезателите колкото се може по-голяма увереност в автомобилите им.

– В първата сесия се опитахме да адаптираме баланса към ниското ниво на сцепление. През втората не използвахме максимално времето заради няколкото прекъсвания. Трудно е да се прецени как ще се подредят екипите зад Мерцедес. Трябва да внимаваме и за времето, защото прогнозата се променя непрекъснато и в момента изглежда ще има роля в развитието на събитията през уикенда – допълни Фрай.