Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Фетел предпочита Кими за съотборник: С него няма опасност от политика

Фетел предпочита Кими за съотборник: С него няма опасност от политика

95
0
Люис Хамилтън, Себастиан Фетел
снимка: Спас Генев

Бъдещето на всички пилоти във Формула 1 се обсъжда, обикновено към края на договорите им, но това на Кими Райконен е предмет на дискусии кажи-речи постоянно в падока. В комбинация с факта, че Люис Хамилтън все още не е подписал нов контракт с Мерцедес това е една от основните теми и в Монте Карло. И докато твърди, че би карал с който и да е пилот в тима си, то Себастиан Фетел не крие предпочитанията си към Райконен.

„Честно казано, предпочитам Кими. Ако трябва да избирам, ще посоча Кими, просто защото няма опасност или заплаха от каквато и да е политика или неразбирателства. Според мен той е достатъчно бърз в сравнение с всички останали. Ферари лесно може да си намери друг пилот, но е далеч по-сложно да открие някой със същите ценности и респект”, обясни Фетел.

„Ако ме питате дали се страхувам от Хамилтън, то тогава отговорът е не. Не е по-висок от мен, не мисля, че тежи повече, така че от боксова перспектива не съм уплашен. В крайна сметка трябва да си подготвен да се състезаваш с който дойде в тима, но не знам какви са неговите планове.”

„Според мен един пилот винаги търси кола, с която може да се бори, на която е в състояние да се довери, както и отбор, даващ на състезателите си всичко. Към това се стремим, като двамата с Кими се стараем да върнем Ферари там, където е мястото на тима.”

Хамилтън посочи, че историята е свидетел колко трудна може да стане ситуацията в отбор с двама силни пилоти. Той допълни, че съчувствал на Райконен заради определени ситуации, в които финландецът нямал предимство. Англичанинът сподели също така, че между него и настоящия му съотборник Валтери Ботас цари разбирателство и хармония, каквито не се получавали с друг тип характери.

„Ситуацията наистина зависи от характера”, обясни Люис.

На Райконен неминуемо му се налага да отговаря на въпроси относно бъдещето си почти от началото на всеки нов сезон. Финландецът дори започна да се шегува, че медиите го пращат вкъщи повече от десетилетие, а той все още е във Формула 1 и се състезава. В Монте Карло Кими за пореден път заяви, че решението не е негово, а зависи от отбора, където знаят точно какво иска.

„Не бих карал във Формула 1, ако не ми доставяше удоволствие. Удовлетворението от управлението е единственото нещо, което ме задържа тук. Мога да се справя без всичко останало”, обясни отново Райконен.

Бъдещето на Хамилтън и Райконен е предмет на разговор и извън директните брифинги с тях. Бившият пилот от Формула 1 Марк Уебър например заяви, че според него размествания едва ли ще има и всъщност само Даниел Рикиардо трябва да вземе решение относно Ред Бул.

„Ако господин Е. (Бърни Екълстоун – б.р.) още ръководеше спорта, щеше да прати Люис във Ферари при Себастиан. Щеше да уреди сделката, която обаче не смятам, че ще се случи сега”, допълни австралиецът.