Начало Рали Фолксваген има една цел в Швеция – победа

Фолксваген има една цел в Швеция – победа

24
0

Екипът на Фолксваген спечели тройна победа в рали Монте Карло и очакванията на световните шампиони за втория кръг от тазгодишния световен шампионат са големи.

– Имаме прекрасни спомени от рали Швеция. Никога не забравяш надпреварата, в която отборът е спечелил първата си победа – коментира шефът на екипа Йост Капито. – През 2013 г. това състезание бе един от най-важните моменти за нас през сезона. Миналата година наблюдавахме битка между екипажите ни, като и тримата пилоти имаха шанс за победа, включително нашият „джуниър” Андреас Микелсен – той отстояваше позициите си повече от добре срещу Себастиен Ожие и Яри-Мати Латвала. Но всичко това е история и сега тръгваме за нов успех.

Ожие сподели, че няма търпение да се състезава в ралито, което е единственото на сняг в календара:

– За мен винаги е удоволствие да карам в Швеция. Тази година изглежда ще имаме много добри условия. Има много сняг, а ниските температури са превърнали доста участъци в пързалки. Единственото нещо, което може да ми съсипе удоволствието, е да падне свеж сняг. Това може да доведе до известни проблеми за екипажите, които са първи по трасето. Но при всички положения съм изпълнен с оптимизъм, а победата в Монте Карло ме мотивира още повече. Може да се каже, че условията в Швеция всъщност са далеч по-предвидими, отколкото тези в първия кръг от първенството и определено не поставят пилотите на толкова големи изпитания.

Яри-Мати Латвала сподели, че се е научил да кара рали автомобили на сняг и лед. Още като дете префучавал през замръзнали езера и се чувства съвсем като у дома в Швеция. В началото на кариерата му това е любимата му надпревара.

– С предишното Поло R WRC на снега леко се пързалях, най-вече предната част. Тестовете обаче показаха, че с новата версия поведението на колата е по-добро в това отношение. Второто място в Монте Карло ми дава причина да съм оптимист. Представянето там бе по-добро от очакваното. А ако победя в Швеция, това би подчертало амбициите ми за титлата – допълни финландецът.

Микелсен завърши на подиума в Швеция през миналата година. Той също харесва бързите отсечки, но знае, че трябва да внимава. Целта му за предстоящата надпревара е класиране в топ 5. Норвежецът каза, че понастоящем често го питат дали може да спечели победа с миналогодишната версия на Поло R WRC, която все още кара. Андреас е убеден, че е в състояние да постигне такъв успех, както и че при подходящи условия първият WRC триумф в кариерата му е напълно реалистична цел.