Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Екълстоун трябва да продължи да ръководи F1, смята Бриаторе

Екълстоун трябва да продължи да ръководи F1, смята Бриаторе

29
0

Бившият шеф на тима на Рено във Формула 1 Флавио Бриаторе смята, че Бърни Екълстоун трябва да продължи да ръководи спорта. Според италианеца запазването на 84-годишния англичанин на поста му е в най-добрите интереси на Гран при.

„Бърни притежава силата да преобрази F1, но трябва да получи повече подкрепа от CVC и ФИА. Няма да има друг като него, след като си тръгне. Ако CVC запази (акциите си в) спорта, ще назначи главен изпълнителен директор, вероятно американец и F1 ще се контролира от борд. Това няма да е хубаво, защото е по-добре да има един чудесен малък диктатор, който да създава правилата”, заяви Бриаторе пред италианската радио станция Раи.

През миналата година Флавио каза по време на уикенда за Гран при на Италия, че от отборите зависи да оправят проблемите във Формула 1: „Вярвам, че от екипите зависи да седнат заедно и да подобрят ситуацията. Това е нова Формула 1. Може да е по-добра, но много хора не я разбират. Просто е. Като се каже F1, се разбира състезанието, събитието. За какво говорим сега? За технологии. Хората не се интересуват от това. Вълнува ги да гледат битки между пилотите.”

Сега Бриаторе допълни, че не е в интерес на Мерцедес да продължи да доминира в първенството, както го стори през 2014 г. Според него ако това продължи, правилата ще бъдат променени.

Флавио коментира и ситуацията около новия договор на Люис Хамилтън с Мерцедес, който още не е подписан: „Мисля, че той се чувство удобно в тима си, а и е притиснал [Нико] Розберг. [Кими] Райконен подобри представянето си, но не знам дали Ферари ще го задържат. Ако не го сторят, аз лично бих заложил на млад пилот като [Валтери] Ботас. Фаворитът ми винаги е [Даниел] Рикиардо, но той е блокиран в Ред Бул.”

Междувременно сагата с контракта на Хамилтън продължава, като последното развитие е, че се очаква споразумението да бъде финализирано преди надпреварата в Монте Карло. Мерцедес отрече в края на април информация за това, че англичанинът е подписал нов, тригодишен договор.

„Няма проблем. Очаквам да обявим нещо преди Монте Карло, може би дори още по-рано”, заяви председателят на борда на тима от Бракли Ники Лауда през агенция АРА, след като преди по-малко от две седмици убедено твърдеше, че всичко ще приключи до старта в Испания, който е този уикенд.