Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Фетел на полпозишън, Ферари окупира първа редица на грида в Бахрейн

Фетел на полпозишън, Ферари окупира първа редица на грида в Бахрейн

131
0
Себастиан Фетел

Себастиан Фетел спечели първата позиция за Гран при на Бахрейн, втори кръг от световния шампионат на Формула 1 за 2018 г. Четирикратният световен шампион надделя в двубоя със съотборника си във Ферари Кими Райконен. Съперниците им от Мерцедес Валтери Ботас и Люис Хамилтън се класираха трети и четвърти, но англичанинът е с наказание 5 места назад на грида заради смяна на скоростна кутия.

Температурата на асфалта бе паднала до 32 градуса преди началото на квалификацията. Първото време в Q1 бе на Шарл Льоклер 1:17.775 мин, следван на две десети от секундата от съотборника си в Заубер Маркус Ериксон. Пилотите на Ферари излязоха с гуми софт за първите си серии в квалификацията. Същата смес избра и Валтери Ботас, докато Хамилтън сложи суперсофт.

Райконен оглави подреждането с 1:28.951 мин. Фетел бе на 0,109 сек от него, Ботас – на 0,324. Хамилтън записа четвърто време – +0,445 сек, но Макс Верстапен го измести от тази позиция (също със суперсофт).

Ромен Грожан излетя от пистата, но без сериозни последствия за автомобила му. В 12-ата минута от Q1 Верстапен катастрофира – изтърва болида си между втори и трети завой и се удари в предпазната бариера от гуми. Рейс контролът спря сесията. 

Пилотът бе невредим след инцидента, но реакцията му по радиото – поредица от ругатни – демонстрира колко ядосан е на пропуска.

8 минути трая спирането на Q1 и при пускането на часовника в зоната на отпадащите бяха Грожан, Алонсо, Сергей Сироткин, Льоклер и Ланс Строл. Испанският пилот на Макларън бе ядосан заради това, че попадна на жълт флаг и от екипа му съобщиха, че ще трябва да излезе за още една серия обиколки.

Алонсо се измъкна 12-и, съотборникът му Щофел Вандоорн го върна позиция назад. След това испанецът се смъкна до 15-о място, но Грожан записа 16-о време и Фернандо се класира за Q2 за сметка на пилота на Хаас. Льоклер пък се завъртя на последния завой.

„Толкова съм глупав!”, възкликна пилотът на Заубер по радиото.

Грожан пък се извини на екипа си: „Съжалявам, съжалявам, загряващата обиколка беше тотална каша.”

В Q2 пилотите на Ферари вече бяха със суперсофт, докато Хамилтън излезе със софт. Хамилтън се оказа редом с Магнусен в питлейна, изпревари го след излизането на пистата. При тези серии Фетел бе най-бърз – 1:28.341. Райконен остана на 0,174 сек от него, Рикиардо бе на 0,621, а Ботас – на 0,650. Хамилтън се доближи най-много до немския пилот на Ферари – даде второ време (+0,117).

В зоната на изпадащите в този момент бяха Серхио Перес, Алонсо, Вандоорн и Брендън Хартли. През последните минути състезателите на Ферари и Рикиардо останаха в боксовете. Хамилтън сложи суперсофт за тази серия, но не направи бърз тур.

Вандоорн не подобри позицията си, докато Алонсо записа 11-о време. Перес и Хартли изместиха испанеца от това място, но и те останаха извън топ 10.

В решителния сегмент Q3 Фетел записа време, което веднага бе подобрено с 0,095 сек от Райконен. Германецът сбърка на последния завой от обиколката си. Ботас даде дтрето постижение (+0,215) преди Хамилтън да го измести от тази позиция – англичанинът бе на 0,119 от Кими. Рикиардо бе пети – на 0,309 сек.

Двата автомобила на Рено започнаха първи последните опити за бързи обиколки в квалификацията за Гран при на Бахрейн. След тях на трасето се появиха и останалите осем болида, като Райконен последен излезе от питлейна.

Хамилтън не подобри собственото си време, докато Ботас излезе втори. Фетел даде първо постижение – 1:27.958, а съотборникът му – второ, а във Ферари приветстваха окупирането на първа редица на грида.