Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 F1 има огромен проблем, но си заравя главата в пясъка, заяви Джон...

F1 има огромен проблем, но си заравя главата в пясъка, заяви Джон Уотсън

43
0

Формула 1 има огромен проблем, но си заравя главата в пясъка вместо да търси решение, заяви бившият пилот от Гран при Джон Уотсън.

„Две трети от грида имат проблеми, едва успяват да се състезават. Точно сега F1 трябва да огледа добре себе си и да реши какво иска да постигне. Какво се случва? Бърни Екълстоун свърши феноменална работа за CVC, но някой трябва да се намеси заради ужасяващото състояние на отборите в средата и дъното на грида. Не може да има състезание само с четири големи отбора. Не съм доволен от управлението на ФИА”, заяви Уотсън, цитиран от британския вестник „Гардиан”.

Според него дори усилията за съкращаване на разходите са създали проблеми. Британецът посочва, че от една страна тестовете са намалени, а от друга отборите имат нужда от време на писта, тъй като задвижващите системи са много сложни. „Освен това този сезон правилата позволяват само четири агрегата вместо пет. Половината проблеми са в проклетите процедури”, допълни Уотсън. Той е категоричен, че е необходимо CVC да разгледа ситуацията с разпределението на приходите, за да остане спортът достатъчно ценен за хората, плащащи пари да гледат стартовете – и на самите писти, и по телевизията.

Друг проблем, който вижда, са отборите, тъй като „всички те играят политически игрички. Не могат да постигнат съгласие за нищо. Някои екипи не притежават достатъчно мъдрост да осъзнаят, че може да се наложи да се откажат от нещо, за да спасят един спорт, който бе фантастичен през последните 40 години. Има твърде много лични интереси.”

Бившият пилот от F1 каза също така, че съжалява за организаторите на Гран при на Австралия, тъй като новините преди надпреварата в Мелбърн бяха доминирани от съдебното дело на Гийдо ван дер Гарде срещу Заубер: „Те правят може би най-доброто състезание през сезона. Събитието е брилянтно, а историите бяха съвсем други. Заубер допусна грешка и тя е индикация за това колко отчаяни са някои от отборите във Формула 1. А след това, в самото състезание, липсваха куп пилоти и автомобили. По принцип Австралия цени това, което Гран при носи на Мелбърн и щата Виктория. Там обичат спорта, но ще дадат да се разбере какво мислят за надпреварата, която не бе добра.”

Уотсън също така осъди коментарите на шефа на Ред Бул Кристиан Хорнер по адрес на Рено след Гран при на Австралия. „Казаното от него е възмутително. Да не се е побъркал? Подобни забележки се правят зад закрити врати. Рено харчи цяло състояние, за да развива технологии и ако бях на тяхно място, щях да съм сериозно ядосан. Публичните нападки са неуместни и непродуктивни”, обясни той.