Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 F1 е в добра форма въпреки трудната икономическа ситуация, смятат шефовете на...

F1 е в добра форма въпреки трудната икономическа ситуация, смятат шефовете на екипи

29
0
Мартин Уитмарш

Привличането на спонсори е една от най-сложните задачи на отборите от Формула 1 напоследък. Трудната икономическа ситуация често се цитира в различни контексти – най-често като причина за липсата на достатъчно подкрепа от външни компании.

Средата наистина е трудна – коментира моторспорт директорът на Мерцедес Тото Волф. – В момента съм в напълно различна ситуация в сравнение с миналата година (когато бе в Уилямс – б.р.). Това ми помага да си създам перспектива за това колко са важни спонсорите за всички ни, за да върви спортът напред. Финансовата криза и икономическата среда имат сериозно влияние. Ако големите корпорации желаят да оценят инвестициите си, маркетингът и спонсорството са вероятно първите неща, към които се обръщаш. Спортът обаче е в добра форма. Процесът е цикличен и спонсорите ще се върнат – може би под различна форма или просто ще дойдат друг тип компании. Кока-Кола влязоха например, Блекбъри са с нас, така че имам надежда за спонсорския пазар. Но определено трябва да внимаваме да не се грижим единствено за себе си, а за всички екипи – допълни той.

Шефът на Лотус Ерик Булие отбеляза, че дори в толкова сложни условия Формула 1 остава атрактивна за доста компании. Той спомена привличането в екипа на Кока-Кола, Майкрософт и Юниливър.

– Преди време автомобилните производители продаваха коли. Днес ние продаваме F1, а това е нещо различно. Преминаваме друг процес, по време на който се учим. Трябва да привлечем нови компании. Но това със сигурност е предизвикателство и е необходимо да сме предпазливи. Ще отнеме време да възстановим предишните нива – каза още Булие.

Макларън вчера обявиха, че в края на годината ще се разделят с основния си спонсор Водафон. Те обаче посочиха и точна дата – 2 декември, когато ще посочат кой ще заеме мястото на телекомуникационния гигант.

– Според мен понастоящем на пазара има някои положителни знаци. Хората виждат, че Формула 1 се стабилизира. Мисля, че последни влязохме в рецесията и съответно последни ще излезем от нея – заяви шефът на тима от Уокинг Мартин Уитмарш. – Ако се каже просто, че правим две коли, които застават на старт 19 пъти в годината, а след това посочим с какъв бюджет го правим, то средствата изглеждат прекалено високи. Но те са оправдани от стойността и успеха на Формула 1. Това е световен спорт, получава страхотно отразяване и никой от настоящите инвеститори не участва с алтруистична мотивация. Те са тук, защото от това има смисъл, получават възвръщаемост срещу инвестицията си. Формула 1 може би не е най-добрата среда за опити да се контролират разходите.

Според Уитмарш освен това темата за парите (под всякаква форма) се обсъжда прекалено много в Гран при:

– Не знам доколко това интересува публиката. Но ако прегледаме всички ограничения – на двигатели, скоростни кутии, за работа в аеротунелите, за CFD, на тестовете – всички те са срещу природата на големите отбори във Формула 1. Фактът, че сами си поставихме лимити, е демонстрация, че разбираме, че харчовете бяха прекалени и се опитваме да ги контролираме. Но е трудно, тъй като докато наблюдаваш една област, креативните сили в спорта намират за какво друго да пръскат пари. И това е постоянен процес.