Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 F1 едва не се разпаднала през 2009 заради заплахи от страна на...

F1 едва не се разпаднала през 2009 заради заплахи от страна на ФИА, разкри Доналд Макензи

48
0
grid girls,Формула 1

Формула 1 едва не се разпаднала през 2009 г. заради заплахи от страна на ФИА, разкри съоснователят и председател на CVC Кепитъл Партнърс Доналд Макензи. Инвестиционният фонд притежава малко над 35% от акциите на спорта и управлява спортните права посредством Бърни Екълстоун.

Историята за 2009-та бе разказана от Макензи по време на свидетелските му показания на процеса срещу Екълстоун. Делото бе заведено от Constantin Medien в Лондон по обвинение във финансови загуби и измама.

Спорът между CVC и ФИА възникнал по повод исканите от федерацията мерки за намаляване разходите на отборите, както и налагането на горна граница на бюджетите. Екипите заплашиха да напуснат F1 вследствие на това. Заплахата от разпад на спорта бе избегната, след като ФИА позволиха отборите сами да наблюдават разходите си и подписа споразумението Конкорд.

За мен няма съмнение, че тимовете бяха готови да съсипят настоящия бизнес и да си тръгнат, тъй като все още дискутираха емоционални въпроси – допълни Макензи. – CVC прие за даденост факта, че ФИА ще подпише Конкорд-а. Тогава не бяхме разбрали напълно, че се изискват не само подписите на екипите, а и този на ФИА. А сдобиването с подписа на федерацията се оказа невероятно трудно.

Бившият президент на администриращата спорта организация Макс Мозли признава, че е имало заплаха от страна на ФИА:

През лятото на 2009 г. ФИА наистина отказа да подпише. Причината за това бе, че искахме да въведем механизъм за контролиране на разходите, който при това да бъде прилаган от ФИА. Големите отбори обаче искаха да контролират сами изразходваните пари. Според нас така нямаше да има никакво наблюдение. Въпросът ни интересуваше, тъй като според нас прекалено високите разходи можеха да убият Формула 1, но и поради спортни причини. Затова заехме такава позиция спрямо CVC и отказвахме да подпишем, тъй като отборите не се съгласяваха на необходимите според нас мерки. CVC никога не са били в конфликт с ФИА по този въпрос. Те се съгласиха, че харченето трябва да се ограничи. Всъщност всички се съгласиха с това, но не и с първоначалните ми ограничения. Неразбирателството дойде от това как да го направим. Аз заявих, че трябва да има наложено от ФИА правило. Отборите смятаха, че са в състояние да се справят сами, без федерацията – така се роди споразумението помежду им (Resource Restriction Agreement). Смятах, че то никога няма да проработи. Някои хора може да заявят, че събитията са доказали правотата ми.