Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 F1 екипите не постигнаха споразумение за ограничение на разходите

F1 екипите не постигнаха споразумение за ограничение на разходите

28
0

Отборите от Формула 1 не постигнаха споразумение за ограничение на разходите на срещата им в Лондон.

Представители на всички екипи се събраха, за да обсъдят по-нататъшни действия, след като идеята за лимитиране на бюджетите бе изоставена.

Някои от малките тимове все пак изразиха оптимизъм, макар и предпазлив, след срещата. Заместник-шефът на Форс Индия Боб Фърнли изрази удовлетворение от факта, че ФИА реагира положително на изпратеното от техния екип заедно със Заубер, Катерам и Маруся писмо относно проблема с разходите.

Оптимисти сме, че сега ще започне конструктивен процес – допълни той пред Ройтерс.

Срещата стана по инициатива на президента на ФИА Жан Тод, за да се съберат всички отбори, тъй като само 6 от тях имат представители в Стратегическата комисия за Формула 1. Именно тези екипи – Ред Бул, Ферари, Макларън, Мерцедес, Уилямс и Лотус – спряха плана за ограничение на бюджетите и предизвикаха недоволството на малките тимове. Смята се, че Торо Росо (тимът не се включи към писмото до Тод) поддържа позицията на „големия си брат” Ред Бул.

В писмото на Форс Индия, Заубер, Катерам и Маруся се посочва също така, че към ситуацията в F1 може да бъде привлечено вниманието на Европейската комисия заради „възползване от доминиращо положение”. В подобни случаи се проучва дали е необходимо прилагане на антитръстово законодателство, а разследване от Брюксел би причинило доста вреди на и без това не особено добрия имидж на спорта напоследък покрай съдебните дела срещу Бърни Екълстоун. Според английския вестник „Таймс” ръководни лица от F1 вече са били разпитвани от европейски институции.

Става все по-очевидно, че настоящата структура на управление на Формула 1 значително облагодетелства определени отбори спрямо други – се казва още в писмото.

Фърнли обясни още, че сега би трябвало спортът отново да започне да търси начини за контрол на разходите. Лимитиране на бюджетите вероятно няма да има. Насрочени са допълнителни срещи за обсъждане на въпроса.