Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 F1: При настоящите обстоятелства провеждането на Гран при на Русия е невъзможно

F1: При настоящите обстоятелства провеждането на Гран при на Русия е невъзможно

1418
0
Гран при на Русия, Сочи, Сочи Аутодром
снимка: Пирели

Провеждането на Гран при на Русия при настоящите обстоятелства е невъзможно, заяви ръководството на Формула 1 в официално изявление. Това бе възприето като отмяна на състезанието, въпреки че подобна формулировка липсва. Всъщност текстът е така съставен, че създава впечатление за възможно провеждане на състезанието, ако обстоятелствата позволяват. Това бе отбелязано и от организаторите от руска страна. Надпреварата е насрочена за 25 септември.

Изявлението на F1 гласи:

„Световният шампионат на Формула 1 посещава страни по цял свят с позитивна нагласа и намерение да обединява хора и нации. Наблюдаваме развоя на събитията в Украйна с тъга и шок и се надяваме на бързо и мирно разрешаване на настоящата ситуация. В четвъртък вечер Формула 1, ФИА и отборите обсъдиха позицията на спорта ни, включително вижданията на заинтересованите страни, а тя е, че при настоящите обстоятелства провеждането на Гран при на Русия е невъзможно.“

Реакцията от Формула 1 е поредната в редица действия от страна на спортни организации във връзка със ситуацията в Украйна. УЕФА премести финала на Шампионската лига на Стад дьо Франс в Париж. От Полша, Швеция и Чехия пък отказаха техни футболисти да играят в Москва.

Междувременно организаторите на руската Гран при отговориха на изявлението от страна на Формула 1.

„Взетото от ФИА решение е във връзка със сложната настояща външнополитическа ситуация. Договорът между официалния промоутър на Гран при на Русия е прекратен поради форсмажорни обстоятелства. Закупените билети не се анулират – не е необходимо да бъдат връщани, тъй като съществува вероятност кръгът да се състои по график“, се казва от страна на руснаците.