Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Гран при на Русия може да се окаже под заплаха заради санкции...

Гран при на Русия може да се окаже под заплаха заради санкции срещу страната

935
0
Гран при на Русия, Сочи, Сочи Аутодром
снимка: Алфа Ромео

Гран при на Русия, 17 кръг от световния шампионат на Формула 1 за 2022 г., както и други спортни събития в страната могат да се окажат под заплаха, заради международни санкции. Ситуацията в Украйна и действията на Русия доведоха до налагането на мерки от Европейския съюз, Съединените щати и Великобритания. Надпреварата е планирана за 25 септември и би трябвало да е последната на Сочи Аутодром. За 2023 г. е предвидено състезанието вече да е на пистата Игора Драйв до Санкт Петербург.

Ситуацията с провеждането на международни спортни събития в Русия се разглежда от няколко дни и ескалира, след като президентът Владимир Путин призна т.нар. Донецка и Луганска народни републики и последваха действия от руска страна. Твърди се, че УЕФА обмисля дали да не премести финалния двубой от Шампионската лига, насрочен за 28 май в Санкт Петербург. Все още не е взето решение.

Въпросът за финала на Шампионската лига бе повдигнат в британския парламент. Премиерът Борис Джонсън заяви, че е „немислимо големи международни футболни срещи да се състоят в Русия след нахлуването ѝ в суверенна държава“. Той бе подкрепен от министъра на културата, медиите и спорта Надин Дорис.

„УЕФА постоянно и отблизо следи ситуацията и в случай на необходимост ще бъде взето решение. УЕФА няма допълнителен коментар по темата в момента“, се казва в изявление от страна на организацията.

От полската футболна асоциация пък са се свързали спешно с ФИФА във връзка с плейофната си квалификация за световно първенство, която трябва да играят в Москва през март. В своя декларация поляците посочват, че имат притеснения за сигурността на футболистите си „вследствие на настоящата ситуация“.

Гран при на Русия е част от календара на Формула 1 от 2014 г. Путин често се появяваше на състезанието през първите години от провеждането му

Той поддържа приятелски взаимоотношения с бившия управляващ спорта Бърни Екълстоун. Англичанинът не веднъж е изразявал възхищението си от руския президент и начина му на водене на политика. Президентът на Русия дори лично връчваше трофеи на пилотите на подиума. Твърди се, че лично е одобрил преместването на надпреварата на Игора Драйв и държавата финансира трасето до Санкт Петербург.

До датите на уикенда за Гран при на Русия има повече от седем месеца, но вече се появиха призиви и извън политическите кръгове за отмяна на състезанието.

Ситуацията може да окаже влияние и върху работата на отбора на Хаас

Основният спонсор на екипа е компанията Уралкали на бащата на пилота Никита Мазепин. В средата на януари Дмитрий Мазепин се среща лично с Путин. Бизнесменът уведоми президента на Русия как върви ваксинацията срещу COVID-19 в предприятията му, по какви културни проекти работи, разрастването на бизнеса и т.н. Целият разговор бе публикуван на официалния сайт на руската президентска институция.

Шефът на Хаас Гюнтер Щайнер заяви, че в тима са готови да се справят с евентуални трудности.

„Ние не се бъркаме в политиката, тя е твърде далеч от нас. Ясно е, че наблюдаваме какво става – също като всички останали хора по света. Ако стане нещо, ще се справим с последствията. Ние сме в шампионата, за да се състезаваме. Ще взимаме решения, когато нещо се появи – санкции или каквото и да е“, обясни Щайнер.

Никита Мазепин пък се състезава като неутрален атлет заради санкциите, наложени срещу Русия от Международната антидопингова агенция.