Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 F1 Group платила £1 млн. паунда данъци във Великобритания на £305 млн....

F1 Group платила £1 млн. паунда данъци във Великобритания на £305 млн. печалба

54
0
Формула 1

F1 Group е платила £1 млн. паунда данъци във Великобритания на £305 млн. печалба. При изчисляването на дължимите суми върху приходите за 2011 г. са използвани легални методи за избягване на десетки милиони корпоративен данък, пише английският вестник Индипендънт. Сложната схема включва тегленето на заеми от компания към компания вътре в групата. Лихвите по тях не се облагат и по този начин се намаляват подлежащите на данъци суми. Подробностите са разкрити в проспекта за планираното пускане акции на F1 на борсата, което се бави вече повече от година.

Приходите в спорта за 2011 г. възлизат на 980 милиона британски лири (1,5 милиарда долара). Платеният данък на острова е 945 663 паунда ($1 468 000). Обичайният налог за компании в Обединеното кралство е 24% от печалбата на фирмата. Отборите от F1, 8 от които са базирани на острова, както и два производителя на двигатели (Косуърт и завода на Мерцедес в Бриксуърт) намаляват своите задължения към данъчните, тъй като или излизат на нула, или са на загуба, тоест просто няма облагаема печалба.

Схемата на CVC Кепитъл и F1 Group (от която 13 от 30-те й компании са базирани във Великобритания, а ръководството се води от Бърни Екълстоун) е значително по-сложна, но абсолютно законна. При изчислена преди данъци и такси печалба от £305,6 млн. за 2011 г. се извършва даването на поредица заеми от една фирма на друга вътре в холдинга. За същата година общата сума на тези операции възлиза на £2,5 милиарда паунда ($3,9 млрд.). Лихвата по тях от £387,7 млн. британски лири ($601,8 млн.) не подлежи на данъчно облагане и така на практика групата дори излиза на загуба на хартия (с малко над 80 милиона лири). В проспекта за излизане на сингапурската борса е посочено следното:

Имаме ефективна позиция по отношение на данъците. Очакваме общите ни плащания в този аспект да останат сравнително постоянни спрямо предходни години. За да получим по-голяма сигурност в работата си, от 2008 г. оперираме по официално споразумение с британските данъчни власти (HM Revenue & Customs), което важи до 31 декември 2017 г. Делта Топко (създадената от CVC компания за управление на акциите на F1 – б.р.) подлежи на облагане с данъци в Джърси. По настоящите норми в Джърси обаче дължимите суми са нула (тоест няма данъци – б.р.).

В Индипендънт са публикувани няколко коментара по въпроса, в които се казва, че подобно законно избягване плащането на сериозни суми като данъци ще доведе до проблеми за Великобритания. Миналата седмица OECD (Organisation for Economic Co-operation and Development – организация за икономическо сътрудничество и развитие) представи план за обновяване на британските данъчни закони, за да спрат злоупотребите на мултинационални компании с тях. Организацията се надява той да се придвижи в следващите две години. Премиерът Дейвид Камерън дори посочи, че всички – „данъкоплатци, правителство и бизнес – страдат от това, че отделни компании манипулират данъчната система, за да избегнат плащането на справедливи суми“.

Подобни разкрития по-рано през годината бяха направени за няколко американски компании с доста голяма дейност на острова – сред тях Старбъкс, Гугъл и Амазон. Коментарът от някои от фирмите бе, че схемите са абсолютно законни и те имат задължение към акционерите си да намалят колкото се може повече данъците им.