Начало Избрани F1 и ФИА все още не постигат съгласие по въпроса за добавянето...

F1 и ФИА все още не постигат съгласие по въпроса за добавянето на 11-ти отбор

1273
0
ФИА, Формула 1, F1
снимка: Спас Генев

F1 и ФИА все още не постигат съгласие по въпроса за добавянето на 11-ти отбор. Притежателят на търговските права на шампионата Либърти Медия продължава да се твърди против разширяването на стартовата решетка, въпреки очевидния ентусиазъм на Мохамед бин Сулайем.

В началото на година ФИА откри процедура за присъединяване на нови отбори в F1. Според Бин Сулайем, настоящото споразумение „Конкорд“ позволява максимум 12 тима на стартовата решетка в F1. Федерацията продължава да оценява кандидатурите на всички тимове, които искат да се включат във Формула 1 от 2025 г. нататък. Предполага се, че ФИА ще одобри заявката на Андрети Кадилак

Президентът на ФИА многократно е изразявал подкрепата си към тима на Андрети Кадилак. Той заяви, че би се радвал да види толкова голям автомобилен производител в F1 като Дженерал Моторс. По-рано тази седмица той добави, че ще се радва да види американски и китайски заводски отбори в световния шампионат.

Същевременно Либърти Медия и Стефано Доменикали са против добавянето на още един отбор в F1. Според тях, това ще доведе до сериозно разводняване. Доменикали обясни, че всеки нов участник трябва да добави стойност към спорта. Мнението на италианеца е подкрепено от повечето шефове на отбори, както и от главния изпълнителен директор на Либърти Медия Грег Мафей.

„Мисля, че има малка разлика между мнението на Стефано и моето. Аз вярвам, че имаме 10 страхотни екипа и сме много развълнувани от това, което те правят в момента“, сподели Мафей.

„Имаше процес за добавяне на още отбори, но летвата е много висока. Изобщо не е ясно каква стойност би имал един 11-и отбор. Честно казано сред действащите екипи също има голяма несигурност относно идването на напълно нов отбор“, продължи Мафей. „Проведохме продуктивни дискусии с ФИА за всичко това. Съгласни ли сме за всичко, което предлага федерацията? Не. В момента обсъждаме тази тема и се надяваме да постигнем съгласие съвсем скоро.“

Междувременно Доменикали заяви, че в крайна сметка ще бъде постигнато споразумение с ФИА за 11-ти отбор. Италианецът предположи, че това ще се случи през септември.

„ФИА започна процеса и покани отборите да кандидатстват. Очакваме окончателното й заключение по този въпрос“, каза Доменикали.

„Както винаги, ще намерим съгласие заедно. Както каза [Мафей], стойността на екипите и стойността на бизнеса днес са много, много силни. Това решение и тази информация ще дойдат много скоро. Бих казал, че това трябва да стане през септември“, добави CEO-то на F1.

Доменикали също така отбеляза, че вече са в ход разговорите за следващото споразумение за „Конкорд“.

„Бих казал, че днес разговорите по тази тема наистина вървят напред, защото спортът е много динамичен. Разбира се, ние не бързаме. Но бих казал, че всички неща вървят към положителен край на тези дискусии, както с отборите, така и с ФИА“, завърши Стефано Доменикали.