Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Кими с невероятен пол на Монца, Фетел втори

Кими с невероятен пол на Монца, Фетел втори

96
0
Кими Райконен

Кими Райконен спечели по невероятен начин първата позиция за Гран при на Италия на пистата Монца. Той изпревари с цели 0,161 сек съотборника си във Ферари Себастиан Фетел и двамата буквално взривиха трибуните на претъпканата още от днес легендарна писта.

Финландецът записа новата най-бърза обиколка в историята на Формула 1, а големият и единствен съперник на Скудерията Люис Хамилтън остана трети на 0,175 сек. След него се подредиха съотборникът му в Мерцедес Валтери Ботас и Макс Верстапен. Следващите местата заеха Ромен Грожан и Карлос Сайнц пред Естебан Окон, Пиер Гасли и сензационно Ланс Строл.

Точно 25 минути преди началото на квалификацията над пистата паднаха капки, но дъждът се размина, макар че тежките облаци идваха от юг. В бокса на Форс Индия работеха усилено по колата на Серхио Перес. Той удари лошо пода в бордюрите на последните тренировки. В Ред Бул пък монтираха новата версия на мотора Рено, с която холандецът се очакваше да с 0,3 сек по-бърз в опит да е по-близо до лидерите.

В същото време се очакваше Даниел Рикиардо да участва само в Q1 заради яснотата, че ще тръгне в дъното заради поредните сменени компоненти в задвижващата система. Същата бе и ситуацията при Нико Хюлкенберг, чийто механици смениха и задното крило след последната тренировка, когато DRS-ът му остана блокиран в отворена позиция. С 10 места назад пък щеше да стартира Маркус Ериксон заради сменените компоненти по задвижващата система след ужасния инцидент вчера. 

Битката между пилотите на Ферари и Мерцедес започна още в самото начало на първата част. Абсолютно всички бяха на пистата с гумите суперсофт. В първите обиколки най-бърз бе Кими Райконен, но Фетел и Хамилтън бяха по-бързи от него във втория сектор. Във втората си бърза обиколка в серията Фетел записа ново най-добро време, а след още един тур бе още по-бърз и в трите сектора и даде 1:20.542 мин. Бе на над 0,25 сек пред Кими и всички останали. Хамилтън се доближи на още няколко хилядни, също в серия с три бързи обиколки със суперсофт, а след него бяха Ботас, Верстапен, Окон и рожденикът Сайнц. В дъното от битката отпаднаха Перес с повредената си кола, Льоклер, Хартли, Ериксон (също с едва събрания си болид) и Вандоорн.

Кими се обади да проверят в паузата колата му заради прекомерно агресивно минаване през 8-ми завой. Рикиардо и Хюлкенберг продължиха напред. Този път и пилотите на Уилямс продължиха напред.

Във втората фаза с гумите за старта утре не се очакваше сериите да са така големи и наистина Хамилтън и Фетел излязоха на пистата само за по една скоростна обиколка със суперсофт. Тези обиколки отново бяха много бързи и се различаваха само с 0,013 сек! Себ взе малко аванс на Аскари във втори сектор и на Параболика, а излезе малко широко от кривата. Междувременно Ботас се изпързаля преди кантара на ФИА. Дъждът така и оставаше встрани от пистата, а температурата на асфалта продължаваше да е около 29 градуса.

В края всички сложиха още по един чифт нови суперсофт и Фетел записа още по-бърза обиколка, като се отдалечи пред Хамилтън на 0,169 сек. Люис не подобри като цяло времето си, като този път и двамата бяха малко по-бавни във втория сектор от първите опити. Кими бе с рекорден трети сектор зад тях, а Макс Верстапен изпревари Ботас.

От тази част очаквано отпаднаха Рикиардо, който не направи обиколка, Хюлкенберг, Алонсо, който една не се удари с Магнусен на първия завой в битка за позиция и се стигна до разговор на пита между Гюнтер Щайнер и Зак Браун. Пред Алонсо се подредиха Сироткин и Магнусен, а в топ 10 влязоха Гасли, Сайнц, Строл (за първи път Уилямс бе в Q3 този сезон), Окон и Грожан.

Кулминацията на битката започна с първите с мега обиколките при първите излизания в Q3.

В тях Хамилтън изпревари с 0,069 сек Кими Райконен и с още няколко стотни Фетел. Люис бе малко по-бърз от всички в първия сектор. Обиколката му бе нов рекорд в историята на Формула 1 – 1:19.390 мин, с което топ постижението на Хаун Пабло Монтоя бе подобрено. Преди вторите решителни обиколки Фетел поиска да вдигнат с един клик предното му крило. Всичко трябваше да се реши в последните секунди и с невероятни обиколки един след друг Хамилтън, Фетел и накрая Кими Райконен подобриха времената си, а финландецът спечели пола, пред изригналата публика.