Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Фетел на 0,081 сек пред Хамилтън в последната тренировка в Италия

Фетел на 0,081 сек пред Хамилтън в последната тренировка в Италия

69
0
Ферари

Себастиан Фетел бе най-бърз в последната свободна тренировка преди квалификацията за Гран при на Италия. Люис Хамилтън остана втори, на 0,081 сек от пилота на Ферари, докато Кими Райконен с втория болид на Скудерията зае трета позиция.

Малко преди началото на последната свободна сесия слънце изгря над пистата, след като сутринта отново бе дъждовно. Температурата на въздуха бе малко под 18 градуса, тази на пистата – 28.

Пилотите започнаха работа със сликове (гуми за суха писта), като Маркус Ериксон (лекарите му разрешиха да се състезава след вчерашната тежка катастрофа) и Шарл Льоклер бяха със суперсофт, а Кевин Магнусен, Пиер Гасли, Брендън Хартли и Ромен Грожан сложиха медиум. Сергей Сироткин предпочете софт за началото на тренировката.

Ериксон бе с напълно ново шаси след удара, който разруши колата му в петък. Тимът на Заубер наруши и времевите ограничения за работа в пита, за да поправи автомобила му.

Първото време в таблицата бе на Фернандо Алонсо – 1:25.734 мин (със софт). Веднага зад него се нареди съотборникът му Щофел Вандоорн, но на цяла секунда разлика.

От Пирели отбелязаха, че трасето е доста хлъзгаво след дъжда, но изсъхва и се очаква за квалификацията следобед да е напълно сухо. Пилотите на Макларън продължаваха серията си, като само те бяха на пистата в този момент от сесията заедно с Нико Хюлкенберг. Вандоорн се обади по радиото, че усеща сериозни вибрации и предпочете да се прибере, за да изчака трасето да изсъхне още въпреки уверенията от екипа, че автомобилът му е наред.

Алонсо бе свалил времето до 1:23.903 мин (серията му продължи 8 обиколки), когато Макс Верстапен излезе на трасето с медиум, но се прибра след само един тур. Близо 20 минути след началото Кими Райконен бе на пистата със суперсофт, последван скоро от съотборника си Фетел със същите гуми. Финландецът бързо оглави подреждането с 1:21.484 мин (-2,419 сек от постижението на Алонсо). На трасето вече бяха Люис Хамилтън и Валтери Ботас, също с най-меката смес за уикенда в Италия. Англичанинът остана на 0,208 сек зад Кими.

Фетел сбърка в края на старт-финалната права и излезе от пистата. Той също се оплака, че има сериозни вибрации. В следващия си бърз тур немският пилот на Скудерията бе на 0,606 сек от съотборника си – трето време в този момент, докато Ботас се нареди четвърти (+1,705).

От Ред Бул пък посъветваха Даниел Рикиардо да внимава при спирането за първи завой, тъй като блокира колелата близо до бялата линия. Райконен свали до 1:21.399 мин.

Хамилтън изпревари Райконен със само 7 хилядни от секундата в серия от 6 тура със суперсофт. Кими бе направил още един стинт – от 7 обиколки, но с използвани супермеки гуми. Верстапен излезе четвърти със софт – 1:22.061.

Макс бе още по-бърз и взе третата позиция от Фетел с 1:21.816 мин и се прибра след 7 тура, след което веднага излезе пак. Себастиан сложи нов суперсофт и започна трети стинт, в чието начало излезе пръв с 1:21.025. По същата програма Райконен даде второ време, на 0,087 сек от това съотборника му, след което Фетел бе още по-бърз – 1:20.509.

Хюлкенберг се обади, че DRS-ът му е останал отворен и от Рено го прибраха в бокса.

Сериите на пилотите на Ферари бяха от по 5 обиколки и те се прибраха в пита си. През това време Верстапен продължи да работи със софт, докато Рикиардо – шести в класирането – бе с най-меките гуми.

15 минути преди края на тренировката Хамилтън отново бе на пистата със суперсофт. Същия тип сложи и Верстапен, докато Люис даде второ време – на 0,167 сек от Фетел. Англичанинът се доближи на 0,081 сек до съперника от Ферари, който отново бе на пистата (с използван суперсофт) в последните минути.

До края на тренировката Ботас успя да се върне на четвърта позиция. Верстапен бе пети, следван от Кевин Магнусен, Естебан Окон, Рикиардо, Льоклер, Ромен Грожан.