Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Ф1 може да е интересна и без много изпреварвания, смята Алонсо

Ф1 може да е интересна и без много изпреварвания, смята Алонсо

35
0

Фернандо Алонсо смята, че състезанията във Формула 1 може да са интересни и без в тях да има много изпреварвания. С очакваните промени в правилата за 2017 г. колите ще имат повече аеродинамично притискане, което кара пилотите да се опасяват, че заради това изпреварванията ще станат по-трудни като цяло.

Според Алонсо обаче те не са задължително условие надпреварите да бъдат вълнуващи. Испанецът даде за пример Гран при на Сан Марино през 2005 г., когато той бе атакуван от Шумахер в края на състезанието на пистата Имола, като Михаел бе много по-бърз заради гумите. Алонсо, тогава пилот на Рено, обаче успя да запази позицията си и спечели.

„Имаше 3 или4 изпреварвания за цялото състезание, а то беше считано за едно от най-добрите шоута, заяви Алонсо относно състезанието на Имола. – Затова не мисля, че трябва да обръщаме толкова внимание на изпреварванията, защото преди те бяха толкова трудни, колкото сега или дори повече, а състезанията бяха страхотни.“

Запитан дали той смята, че в последното състезание в Китай е имало твърде много изпреварвания, Алонсо заяви: „Китай е екстремен случай, защото състезанието беше много объркано заради стратегиите, колата за сигурност и всичко, което го размести. Но определено в наши дни е много възможно кола, която се движи на 16-а или 17-а позиция да изпревари Мерцедес с по-нови гуми и да дръпне напред.

Това е трудно да се обясни на хората пред телевизорите. Затова изпреварванията може би сега не са така реални, както преди. Няма нужда да избереш правилния момент на правилното място. Ако не стане на този завой, изчакваш друг завой и ще изпревариш, защото съперникът ти е с 5 секунди на обиколка по-бавен.“