Начало Избрани F1 не води преговори за надпревара в Лондон

F1 не води преговори за надпревара в Лондон

467
0
Лондон
Лондон, снимка Формула Е

F1 не води преговори за надпревара в Лондон в бъдеще. Това стана ясно след като говорител на шампионата заяви, че няма планове за състезание по улиците на британската столица въпреки последните слухове, появили се по различни медии.

Наскоро градоустройствената компания LDN Collective и консултантската компания за строително инженерство Dar представиха планове за изграждане на нов спортен комплекс. Той трябва да се използва за отдих и развлечения в района на Докландс. Планът предвижда съоръжението да работи като писта за F1 в период от 14 дни. Целта на двете компании е напълно да преобразят източната част на Лондон и да успеят да организират състезание от най-високото ниво на моторните спортове.

Предложението на LDN Collective съдържа широка препратка към F1 и дори включва логата на ръководения от ФИА шампионат. Въпреки това обаче говорител на F1 даде да се разбере, че шампионатът не е получавал подобно предложение и не е водил преговори за такова състезание

Разработчиците изтъкват плановете си за писта, подобна на тази в Монреал, която също минава покрай воден басейн. Предложеното трасе е с дължина 5.868 км. То трябва да включва 22 завоя и има прогнозирано време за обиколка от 102 секунди. Очаква се да бъдат използвани плаващи трибуни, които да помогнат за осигуряването на капацитет от 95 000 зрители.

Грандиозният проект в Лондон е на стойност 250 млн. британски паунда, които ще бъдат платени от частни инвеститори. Според плановете, трасето ще разполага продължителните секции на пълна газ, които ще се комбинират със зони с интензивно спиране. По този начин трябва да се увеличи теоретично възможностите за изпреварване.

Освен това е предвиден наистина уникален бокс, Той ще минава по протежение на обслужващата и товарна площадка на първия етаж на центъра ExCeL. През последните години именно тук се провеждат състезанията от Формула Е.

Очаква се издигнатата платформа да увеличи възможностите за гледане. Според предварителните визуализации, това ще даде възможност на трибуната на главната права да се разположи между пистата и питлейна в Лондон.

„Знаем, че F1 се интересува от провеждането на Гран при тук. Затова сме проектирали писта, която отговаря на всички техни изисквания и разпоредби“, заяви главният изпълнителен директор на LDN Collective Макс Фарел.

„Обсъдихме предложенията с [Органа на Голям Лондон], който разработва стратегия за водите и рамка за планиране със Съвета на Нюхам, с която се надяваме да се съобразим.“

„С или без F1, тези предложения са толкова трансформиращи. Вярвам, че те бъдат огромен стимул за Лондон и Обединеното кралство в световен мащаб при излизането от пандемията от коронавирус.“

Идеята за Гран при на Лондон се появявала няколко пъти в историята на спорта. В последния случай бившият шеф на F1 Бърни Екълстоун предложи идеята за надпревара в британската столица. Планът беше да се създаде улична писта, която да минава покрай голям брой забележителности, включително Бъкингамския дворец. Идеята на Екълстоун обаче така и не срещна необходимата подкрепа на местните власти и в крайна сметка не се реализира

Традиционно британският кръг от F1 се провежда в Силвърстоун. Трасето край Нортхемптъншир има договор с Либърти Медия до края на 2024 г. Очаква се скоро да започнат преговори за неговото удължаване. Ако се пак се стигне до реализацията на проекта в Лондон, то състезанието ще се проведе най-рано през 2026 г.