Начало Избрани F1 няма да заменя отмененото състезание в Русия

F1 няма да заменя отмененото състезание в Русия

1450
0
Гран при на Русия
Гран при на Русия, снимка Пирели

Ръководството на Формула 1 се отказа да организира нов старт на мястото на Гран при на Русия. Така F1 календарът за 2022 г. ще остане с 22 надпревари, колкото бяха състезанията и през 2021 г. По принцип бяха предвидени 23 – рекорден брой в историята на спорта.

Гран при на Русия бе отменена малко след началото на войната в Украйна. Договорът на състезанието изобщо бе прекратен.

Решението стартът в Русия да не бъде заместван означава, че ще има една серия от три поредни надпревари по-малко в календара. По този начин се облекчава и програмата като цяло в този период. След три поредни старта – на Спа, Зандвоорт и Монца – ще има по-голяма пауза преди надпреварите в Сингапур и Япония.

Сред евентуалните заместници се спрягаха различни трасета. Едно от тях бе Лосаил. Катарската писта дебютира в шампионата през 2021 г. и по план трябва да се завърне през следващия сезон. Въпреки това преди няколко дни бе обявено, че тя ще претърпи реконструкция. Тя цели подобряване на съоръженията около трасето и падока. По този начин Катар няма да бъде домакин на първия старт от сезон 2023 в MotoGP.

Друга потенциални опции бяха Истанбул парк и Портимао, които в крайна сметка отпаднаха твърде рано. Малайзия също отказа да приеме кръг от F1 поради прекалено високите такси за домакинство.

Последните потенциални заместници на Русия се оказаха Сингапур и Хокенхайм. Пистата Марина Бей бе готова да приеме два старта от F1, докато германското трасе заяви готовност за връщане в календара на Формула 1.

В крайна сметка, логистичните ограничения, свързани с прехвърлянето на товари от Европа до Сингапур, принудиха F1 да се откаже от европейското място на провеждане.

Финансовите съображения обаче също излязоха на дневен ред. Те изключи потенциалните алтернативи, тъй като Formula One Group отново поиска пълни франчайз премии след двугодишен период, повлиян от Covid. В него промоутърите получиха огромна отстъпка от цената за провеждане на кръг от световния шампионат на Формула 1.

Също така стана ясно, че Алпин ще бъде основен спонсор на Гран при на Франция. Екипът ще си с организаторите на надпреварата, за да предложи на феновете възможност да се доближат още повече до отбора, както и до състезателното действие по време на домашното му състезание от 22 до 24 юли.

За първи път след повторното включване в календара на Формула 1 през 2018 г. пистата Пол Рикар ще има трибуни, кръстени на Естебан Окон и Алин. Това ще даде две допълнителни възможности на феновете да подкрепят френски пилот, състезаващ се за френски отбор в домашното му състезание.

„Какъв горд ден за мен и семейството ми! Абсолютна привилегия е да имам трибуна, кръстена на мое име в домашното ми състезание. Никога не съм мислил, че ще имам такова нещо, когато започнах да се състезавам. Всеки път, когато минавам покрай него, ще си мисля какво означава това за всеки млад състезател на тази трибуна, както и за всеки, който гледа у дома. Тя показва какво можеш да направиш, ако се постараеш и се възползваш от всички възможности, които ти се предоставят. Надявам се в неделния следобед да накарам всички на трибуната да се гордеят с мен и да донеса добър резултат за отбора и за феновете. Нямам търпение да ви видя там!“, сподели Естебан Окон.