Начало Избрани F1 обмисля промяна на спринтовите уикенди през 2024 г.

F1 обмисля промяна на спринтовите уикенди през 2024 г.

1431
0
спринта в Австрия
снимка, Ред Бул Контент Пуул

F1 обмисля промяна на спринтовите уикенди за 2024 г. Според информация на сайта motorsport.com, ръководството на шампионата обмисля идеята за специална награда, която носи името „Голям шлем“. Целта е това изменение е да внесе допълнителен елемент на вълнение по време на състезателните уикенди със спринтови надпревари

Спринтовете бяха въведени през сезон 2021 и се провеждаха в дадени състезателни уикенди. В тези случаи стандартната едночасова квалификационна сесия се измества в петък. Именно тогава се определя стартовата решетка за 100-километровото състезание в събота, което от своя страна определяше стартовия ред за основното състезание в неделя.

Тази година F1 направи някои изменения в спринтовия формат. Те са свързани с факта, че втората тренировка за уикенда, която беше насрочена за събота сутринта, е заменена с втора квалификационна сесия. В нея се определя редът на стартовата решетка за спринтовото състезание, което се провежда по-късно същия ден

Допълнителната сесия се нарича „спринтова квалификация“. Тя се провежда в същия формат от три части като обичайната квалификация, но е с по-малка продължителност.

F1 вече се е ангажирала да включи в календара за догодина шест спринтови състезания. Очаква се съвсем скоро да се започнат разговори за начините за по-нататъшно усъвършенстване на спектакъла през следващата година.

От ФОМ и Либърти Медия са доволни от броя на спринтовите състезания за догодина. Въпреки това ще бъдат обсъдени някои промени, свързани с тези уикенд. Това трябва да се случи по време на среща на Комисията на F1, насрочена за уикенда в Белгия.

Главният изпълнителен директор на F1 Стефано Доменикали разкри някои подробности. Според италианеца, една от идеите, които се разглеждат, е да се въведе специален елемент „Голям шлем“ в спринтовите уикенди. Той ще се присъжда на всеки пилот, грабнал полпозишъна и спечелил победа както в спринта, така и в основната надпревара в неделя.

„Ще има шест спринта, които ще обявим през септември, тъй като срещата на Комисията на F1 е насрочена за уикенда на Гран при на Белгия“, сподели Доменикали.

„Има едно предложение, което бих искал да направя в съответствие с концепцията за „Големия шлем“. Пилотите, които взимат двата полпозишъна и двете победи в състезанията през уикенда, трябва да бъдат отличени с нещо допълнително. Това представя много добре спортното начинание, което са постигнали.“

Идеята за „Големия шлем“ все още се намира в начална фаза. Разбира се, че F1 иска първо да обсъди с отборите общата концепция, преди да се фокусира върху това каква би могла да бъде крайната награда. Смята се, че е малко вероятно това да доведе до предлагане на допълнителни точки за шампионата. В крайна сметка това сигурно е специален трофей или друга награда, която да се дава, ако даден пилот запише такова уникално постижение

Освен идеята за „Големия шлем“, отборите от F1 ще обсъждат и дали форматът на спринтовите уикенди да бъде подобрен за сезон 2024. Областите, които се разглеждат, са дали трябва да се промени разпределението на гумите или правилата на затворения парк. Може да има нови промени в протичането на уикендите, за да се създаде по-добра динамика към състезанието в неделя.

Една от идеите, предложени от някои шефове на отбори, е петъчните квалификации по време на спринтовите уикенди да определят стартовата решетка за спринтовото състезание, което да се проведе в събота сутринта, а не следобед. След това съботният следобед ще бъде посветен на квалификациите за същинската Гран при.