Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 F1 обяви планове за намаляване на вредните емисии

F1 обяви планове за намаляване на вредните емисии

1106
0
Чейс Кери
Чейс Кери, снимка: ATP

Формула 1 обяви новите си планове вредните емисии да бъдат намалени до нула до 2030 г. Собствениците на спорта от Либърти Медия обявиха, че изпълнението на проекта започва веднага и първите резултати ще бъдат видими към 2025 г.

Планът идва след 12 месеца интензивна работа от страна на ФИА, експерти, отбори от Формула 1, промоутъри и партньори. Според тях това е амбициозен, но постижим план за изпълнение.

„С тази първа по рода си за F1 стратегия, ние признаваме ключовата роля на всяка организация за решаването на този глобален проблем“, заяви изпълнителният директор на спорта Чейс Кери.

„Вярваме, че Формула 1 може да бъде водач за автомобилната индустрия и след години да видим първия хибриден двигател, който не отделя вредни емисии.“

Кери заяви още, че според него сегашните турбо-хибридни двигатели са най-ефективните в света. Те доставят повече мощност, използвайки много по-малко гориво отпреди. Според него в бъдеще ще бъдат използвани офиси, фабрики и моторхоуми, които са направени от възобновяеми източници.

„ФИА приветства тази нова инициатива“, добави президентът на ФИА Жан Тод. „Тя е не само окуражаваща за бъдещето на спорта, но и ще има големи ползи за обществото като цяло. Нашият ангажимент за глобалната защита на околната среда е от решаващо значение.“