Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 F1 обяви спринтовите уикенди за сезон 2024

F1 обяви спринтовите уикенди за сезон 2024

3216
0
спринт в САЩ
снимка, Ред Бул Контент Пуул

F1 обяви спринтовите уикенди за сезон 2024. Световният шампионат запазва броя на този тип надпревари, но ще направи някои промени във формата на провеждане. В спринтовия календар за 2024 г. има две нови трасета (Китай и Маями), които заменят Азербайджан и Белгия. Останалите локации остават непроменени.

Днес ръководството на F1 финализира местоположението на шестте спринтови състезания, които ще се проведат през следващия сезон. По-голямата част от тях (Австрия, Остин, Катар и Бразилия) вече фигурираха в календара за тази година. Към тях се присъединяват две нови места- Китай и Маями. Те заемат мястото на Азербайджан и Белгия, които приемаха спринтови надпревари през изминалата кампания

Решението да се изберат пистите в Китай и Маями е продиктувано от факта, че те по-добри варианти в началната фаза на кампанията. Стартовете в Бахрейн и Саудитска Арабия бяха изключени, тъй се провеждат в началото на сезона. След това беше обмислен вариантът да има спринтов уикенд в Австралия. От друга страна, разликата във времевите зони означаваше, че спринтът няма да се проведе в подходящо време за зрителите в Европа. Освен това, изпреварванията на трасето в Мелбърн не са толкова лесни.

Пистите в Китай и Маями на хартия предлагат добри възможности за изпреварване, което ги прави подходящи за спринтови уикенди в първата фаза на сезон 2024.

По принцип спринтовият календар на F1 е съставен от писти, които насърчават изпреварванията и осигуряват близки и интересни състезания. От въвеждането си през 2021-ва, спринтовия формат показа положително въздействие върху увеличаването на броя на зрителите в сравнение с редовните тренировъчни сесии в петък. Освен това той осигури на промоутърите и феновете допълнително конкурентно действие на пистата по време на тези шест събития.

По време на заседанието на Комисията за F1 през ноември бе изразена обща подкрепа за актуализиране на спринтовия формат за 2024 г. Така ще се рационализира допълнително спринтовия уикенд и ще стане още по-самостоятелен спрямо останалите

Консултативният комитет на F1 ще разработи конкретни детайли, особено по отношение на правилата за времетраенето и закрития парк. След това окончателното предложение да бъде представено на първото заседание на Комисията на F1 през 2024 г. След тази среща ще бъдат обявени всички потенциални промени в спринтовия формат.

„Щастлив съм да обявя шест вълнуващи места за провеждане спринтовите състезания в F1. Тук се включват двата нови домакина – Китай и Маями, които ще бъдат фантастични допълнения. Те ще осигурят страхотни състезания за всички наши фенове на трибуните, както и на тези, които гледат от своите домове“,  заяви Стефано Доменикали.

„От създаването си през сезон 2021, спринтът е последователен в осигуряването на по-голяма телевизионна аудитория, повече забавления на пистата за феновете по време на събитията и по-голяма ангажираност на феновете в социалните и дигиталните платформи. Затова ние очакваме с нетърпение тези вълнуващи събития през следващата година“, добави главният изпълнителен директор и президент на F1.

„Имам удоволствието да потвърдя шестте спринтови състезания за следващия сезон. Очаквам с нетърпение завръщането на четирите места, които бяха домакини на спринтовите състезания през тази година“, коментира Мохамед бин Сулайем.

„Добавянето на Шанхай ще бъде предизвикателство за отборите и пилотите, тъй като F1 се завръща в Китай за първи път от 2019 г. насам. В същото време спринтът в Маями ще добави ново измерение към един вълнуващ уикенд. Трябва непрекъснато да се развиваме и адаптираме, за да сме сигурни, че правим най-доброто за спорта. В този смисъл работим с ФОМ и отборите, за да определим бъдещата посока на спринтовия формат“, допълни президентът на ФИА.