Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 F1 и ФИА осъдиха расистко определение на Нелсън Пике за Хамилтън

F1 и ФИА осъдиха расистко определение на Нелсън Пике за Хамилтън

5546
0
Люис Хамилтън
Люис Хамилтън; снимка: Майкъл Потс

F1 осъди расистко определение на Нелсън Пике по адрес на Люис Хамилтън. Трикратният световен шампион го направил при обсъждане на миналогодишния инцидент между седемкратния носител на Гран при короната и Макс Верстапен (който има връзка с дъщеря му Кели) в началото на Гран при на Великобритания. Записът е от ноември 2021 г., но се е появил публично едва сега. В интервюто Пике използва определение за англичанина, отнасящо се до цвета на кожата му.

Хамилтън е единственият тъмнокож пилот във Формула 1. Ръководството на спорта е възприело определението от страна на Пике като расистко. Вследствие на това бе направено следното изявление:

„Дискриминационен или расистки език е неприемлив във всяка форма и няма място в обществото. Люис е невероятен посланик на спорта ни и заслужава уважение. Неуморните му усилия да увеличи разнообразието и приемствеността са урок за мнозина и нещо, на което всички в F1 сме отдадени.“

От Мерцедес направиха подобно заявление:

„Заклеймяваме по най-силния възможен начин употребата на расистки или дискриминационен език. Люис оглавява усилията на спорта ни да се бори с расизма и е истински борец за разнообрази на пистата и извън нея. Заедно споделяме визия за автомобилен спорт, в който има различни хора. Този инцидент подчертава огромното значение на това да продължим да се борим за едно по-светло бъдеще.“

От ФИА също заявиха, че осъждат използването на подобен език и изразиха солидарност с английския пилот.

Ферари се присъедини към F1, ФИА и Мерцедес.

Реакцията на самия Хамилтън бе, че усилията трябва да се съсредоточат върху промяната на подобно мислене.

„Подобно архаично мислене трябва да се промени и няма място в спорта ни. Обграден съм от подобно отношение през целия си живот. Имаше много време за учене. Сега е време за действие“, написа седемкратният световен шампион.

Хамилтън и Верстапен се удариха в началото на миналогодишната Гран при на Великобритания. Пилотът на Ред Бул се разби в предпазна бариера и бе откаран в болница за прегледи. Хамилтън продължи и спечели състезанието. Последваха месеци наред анализи и обсъждания на случилото се. Непосредствено след случая имаше расистки нападки срещу седемкратния световен шампион.

Пике има история на негативни коментари спрямо пилоти във Формула 1

Той обижда Найджъл Менсъл и съпругата му Роуз, когато двамата са съотборници в Уилямс през втората половина на 80-те години на XX век. Многократно изразява съмнение, че Аертон Сена е хетеросексуален. Наричал го е също така „таксиджия от Сао Пауло“.