Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 F1 остава в Абу Даби поне до 2030

F1 остава в Абу Даби поне до 2030

593
0
Яс Марина
Яс Марина, снимка Пирели

Малко преди края на сезон 2021 в F1 стана ясно, че надпреварата в Абу Даби остава в шампионата поне до 2030. Директорите на F1 постигнаха съгласие с организаторите на надпреварата Абу Даби Моторспортс Мениджмънт (ADMM). Така бъдещето на емблематичното състезание в Персийския залив е подсигурено до края на това десетилетие. 


Пистата Яс Марина дебютира в F1 през 2009 и оттогава е неизменна част от календара. Събитието започва по залез слънце и завършва на изкуствена светлина. През годините са се случи много исторически моменти за спорта, като най-запомнящият се от тях бе борбата за титлата между Нико Розберг и Люис Хамилтън през 2016.

Тази година шампионатът отново ще се реши в Абу Даби, след като Верстапен и Хамилтън имат равен актив от точки. Също така пилотите ще карат на новото оформление, което трябва да направи трасето по-бързо и подходящо за изпреварвания. Промените бяха по обратния завой номер седем, началото на единадесети завой и секцията около хотела.

Говорейки за подновяването на договора, изпълнителният директор на F1 Стефано Доменикали каза:

„Радваме се да потвърдим оставането ни в Абу Даби до 2030 според това ново споразумение. С нетърпение очакваме финала на сезон 2021, който ще влезе в историята на спорта. Промоутърът на състезанието ADMM винаги е създавал невероятно шоу през последното Гран при от всеки един сезон в F1. Промените, направени с цел подобряване на състезанията ще помогнат за развитието на шампионата. Горди сме, че предстоят още толкова надпревари на тази невероятна писта“, сподели Доменикали.

„Гран при на Абу Даби и пистата Яс Марина продължават да представят на стотици милиони зрители по трибуните и телевизията в столицата и цялата страна. Подписването на нов многогодишен договор с F1 не само представлява нашите силни взаимоотношения, но и потвърждава нашия ангажимент да предоставяме несравнимо изживяване през уикенда, на който могат да се насладят всички посетители“, заяви промоутърът на надпреварата Саиф Рашид Ал-Ноаими.