Начало Избрани Промоутърът на Гран при на Абу Даби се надява битката за титлата...

Промоутърът на Гран при на Абу Даби се надява битката за титлата в F1 да се реши на Яс Марина

1114
0
Яс Марина 2020
снимка, Пирели

Промоутърът на Гран при на Абу Даби иска битката за световната титла във Формула 1 за сезон 2021 да се реши на пистата Яс Марина. Последно трофеят бе спечелен на това трасе през 2016 г., когато Нико Розберг надви своя съотборник Люис Хамилтън и сложи край на кариерата си. В момента Макс Верстапен има преднина от 8 точки пред британеца и има голяма вероятност да пренесе борбата на пистата на остров Яс.  

Саиф Рашид Ал-Ноаими се надява шампионатът да бъде решен във финалната надпревара за сезон 2021. Емирството приема кръг от световния шампионат от 2009 насам и е закривало шампионата в периода 2009-2010 и от 2014 до момента. През следващата година държавата ще подобри рекорда на Аделаида за най-посещавана дестинация на F1 за края на сезона.

„Наистина сме развълнувани от начина, по който изглежда първенството. Надяваме се, че шампионатът ще се реши на пистата Яс Марина и Гран при на Абу Даби. Състезанието стана известно като финал на сезона в F1. Отборите, пилотите и механици обичат да идват тук, за да закрият всяка една кампания“, сподели Ал-Ноаими.

Въпреки това той признава, че конфигурацията на пистата отдавна е критикувана заради малкото възможности за изпреварвания. Дискусиите за това как да се промени оформлението се засилиха след миналогодишното състезание. Затова в началото на тази година собствениците на пистите и F1 решиха да продължат с промените по трасето.

„Искахме да направим това от доста време. През последните няколко години, когато болидите се развиваха, видяхме колко трудни са изпреварванията. Когато един болид се движи близо зад друг, няма много голяма възможност за атака. Чухме мненията на екипите, пилотите и феновете през последните няколко сезона и взехме решение. Проучвахме опциите и решихме какви трябва да са промените. В началото на тази година водихме сериозни дискусии с ръководството на F1. Разполагахме с концепцията и имахме представа какво искаме да направим. Беше въпрос на усъвършенстване и адаптиране към правилата за 2022. Проведохме симулации с колата за следващата година и през лятото започнахме работа по подобрение на пистата“, обобщи Саиф Рашид Ал-Ноаими.