Начало Избрани F1 отчете сериозен ръст на печалбите за 2021 г.

F1 отчете сериозен ръст на печалбите за 2021 г.

885
0
Гран при на Саудитска Арабия
Гран при на Саудитска Арабия

F1 отчете сериозен ръст на печалбите за 2021 г. Спортът претърпя големи загуби заради началото на пандемията от COVID-19 през 2020-та. Въпреки това световният шампионат успя да се възстанови финансовото и обяви печалба от 92 милиона щатски долара за миналата година. 

През 2020 г. F1 понесе сериозни удари от разпространението на коронавируса. Проведоха се само 17 надпревари, а страни като Австрия, Великобритания и Бахрейн приемаха по два старта. В същото време отпаднаха състезанията в Австралия, Япония, САЩ, Мексико, Бразилия, Канада, Нидерландия, Франция, Монако, Азербайджан, Сингапур, Китай и Виетнам. По-голямата част от състезанията се провеждаха без публика или бяха с ограничен капацитет на зрители.

Благодарение на повечето публика и състезания, F1 регистрира приходи от 2,136 млрд. долара, което е почти двойно в сравнение с по-миналата година. Тогава бе само 1.145 млрд.

Това позволи на Формула 1 да регистрира чиста печалба от 92 млн. след разпределянето на парите между десетте отбора на стартовата решетка. През 2020 г. бе отчетена загуба от 386 милиона. За това спомогна и еднократното заплащане за отмяната на Гран при на Виетнам, което трябваше да дебютира през 2020, но така и не се проведе първо заради COVID-19, а в последствие и заради ареста на главния организатор. 

„2021-ва бе впечатляваща година за F1 във всяко едно отношение. Състезанията бяха невероятни, а приходите бяха значителни“, сподели главният изпълнителен директор Стефано Доменикали.

„Продължаваме да надграждаме върху тази силна основа. Очакваме с нетърпение рекордният календар с 23 старта, новите правила и дизайн на болидите.

Ръководството на F1 посочи основната причина за повече приходи през 2021 г. Това е по-големият брой зрители по трибуните. след като повече надпревари позволяваха присъствието на фенове.

„Присъствието на фенове беше ограничено на някои места. В течение на годината ограниченията станаха все по-леки, което позволи наличието на множество зрители по трибуните във финалната четвърт на сезона“, заявиха от Либърти Медия.

„Печалбите от състезанията също се увеличиха, най-вече заради наличието на допълнителни пет старта и повече такива извън Европа. В тази графа влиза и еднократна такса за прекратяване на договор със състезание, което оригинално трябваше да се проведе в началото на сезон 2020.“

F1 също така заяви, че има увеличение и на приходите от телевизионно излъчваме, гледаемост и спонсорство.

„Приходите от телевизионни права също се увеличиха, благодарение на по-високите такси за излъчване, дължащи се на подобрените условия и подновени споразумения за излъчване. Също така отчетохме силен ръст от приходите от платформата F1TV и ефекта от еднократните промени в договорните такси в резултат на пандемията и свързаните с нея календарни нарушения.“

„Печалбите от спонсорство също се увеличиха благодарение на приходите от нови спонсори, както и на повечето проведени състезания“, завършиха от Либърти Медия.