Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 F1 планира целогодишно използване на съоръженията във Вегас

F1 планира целогодишно използване на съоръженията във Вегас

640
0
Гран при на Лас Вегас
снимка: F1

F1 иска да гарантира, че съоръжението, което изгражда за провеждането на Гран при на Лас Вегас, ще се използва и за други дейности през годината. Световноизвестната туристическа дестинация ще се завърне в календара на световния шампионат догодина. Новата улична писта е с дължина 6.1 км и ще бъде разположена около Лас Вегас Стрип.

Това ще бъде втори период, в който Вегас приема кръг от F1 след 1981 и 1982 г. Тогава домакин на надпреварите е била улична писта, разположена около хотел Цезар Палас.

Като част от сделката за промотиране на състезанието в щата Невада, F1 е закупила парцел земя на стойност 240 млн. долара. На нея се планира изграждането на постоянни съоръжения, включително питлейн и падок.

Главният изпълнителен директор на Либърти Медия Грег Мафей гарантира, че сградите около бъдещото улично трасе няма да останат безстопанствени извън състезателния уикенд на F1.

Нашата цел беше да имаме съоръжение, което не само да е великолепно за състезанието, но и да има възможност за постоянни дейности и събития. Искаме сградите около пистата в Лас Вегас да се използват целогодишно“, каза той.

F1 реши да поеме разходите за промотиране на най-новото си състезание. Това действие е доста необичайно, тъй като обикновено това се предоставя на трети страни. Въпреки всичко, Мафей заяви, че провеждането на състезанието в Лас Вегас няма да доведе до финансови проблеми за Либърти Медия.

Трябва да си мислите, че можем да се справим в рамките на капитала, с който разполагаме. Това няма да ни затрудни по никакъв начин. Също така няма да ни попречи да предприемем други действия“, каза Мафей.

Лас Вегас е приемал стартове и от американските серии CART. Въпреки всички усилия, трасето край Цезар Палас така и не бива харесвано от пилотите на F1 и CART и бива разрушено през 1984 г.

До момента последното състезание във Вегас е било през 2007 г. Тогава бившите серии Чампкар се състезават на друга улична писта. Надпреварата е спечелена от австралиеца Уил Пауър. В края на годината Чампкар се обединява с Индикар, а пистата престава да съществува.

В F1 са наясно, че трябва да положат повече усилия за популяризирането на състезанието през 2023 г.

Важно е да работим много усилено, за да стимулираме ангажираността и да развълнуваме новия град за F1. Ще се върнем с всички планове, които имаме. Трябва да се уверим, че искаме да вдъхнем живот на нашия спорт с емоция и страст. Наистина е важно да се повиши нивото на ангажираност, което очакваме от град Лас Вегас“, каза главният изпълнителен директор на F1 Стефано Доменикали.

Междувременно изтече информация за датата на бъдещото състезание във Вегас. Очаква се надпреварата да се проведе на 18 ноември. Седмица по-късно трябва да бъде финала на сезон 2023 в Абу Даби.