Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 F1 планира да организира още едно състезание в САЩ?

F1 планира да организира още едно състезание в САЩ?

566
0
F1 в САЩ
снимка, Ред Бул Контент Пуул

F1 може да организира още едно състезание в САЩ. Говори се, че съвсем наскоро Либърти Медия е регистрирала няколко търговски марки в още един американски град- Чикаго. Това доведе до предположения, че F1 води преговори за надпревара в мегаполиса, разположен на западния бряг на езерото Мичиган.

F1 не спира да увеличава броя на стартовете в САЩ през последните години. Това се случи, след като Либърти Медия пое контрола над шампионата през 2017 г. Американците правят всичко възможно, за да увеличат популярността на F1 на територията на Съединените щати и Северна Америка като цяло

В края на 2023 г. F1 организира състезание в Лас Вегас. „Градът на греха“ се завърна в световния шампионат след повече от 40-годишна пауза. Година по-рано Формула 1 стъпи за първи път в Маями. От 2012 г. насам F1 пък посещава пистата „Съркюит ъф ди Америкас“, разположена близо до град Остин.

В края на миналата седмица се появи интересна информация. Стана ясно, че от Formula One Licensing B.V са подали четири искания за регистрация на търговски марки в Службата за патенти и търговски марки на САЩ. Това включва „Formula 1 Chicago Grand Prix“, „Grand Prix of Chicago“, „Formula 1 Grand Prix of Chicago“ и „Chicago Grand Prix“.

Ако тези марки бъдат одобрени, F1 ще има правото да използва наименованията за рекламиране на състезание в Чикаго. Разбира се, няма никакви гаранции, че такова състезание някога ще се проведе.

В миналото F1 е подавала търговски марки за Гран при на Маями и Гран при нас Лас Вегас. Това се е случвало няколко години преди състезанията да станат факт.

През 2017 г. F1 регистрира търговска марка и в Ню Йорк. Повече от шест години по-късно обаче състезание в мегаполиса няма. От Либърти обаче не са се отказали напълно от идеята един ден Формула 1 да се състезава в „Голямата ябълка“.

Чикаго е един от най-големите американски градове. Той се намира в щата Илинойс и има население от 2.7 млн. души. Това е значително повече от Маями или Лас Вегас. От друга страна, то съвпада с населението на окръг Маями-Дейд и изостава съвсем малко от населението на целия щат Невада.

Чикаго би могъл да бъде добър вариант, ако F1 иска да провежда състезания в противоположни краища на САЩ. Градът се намира в североизточната част на страната и не е толкова далеч от Детройт. Именно там се намира централата на Дженерал Моторс. Американската автомобилна корпорация планира да влезе в F1 заедно с Андрети. GM дори се регистрира като производител на задвижващи системи от 2028 г. нататък

В историята на F1 не е имало случай, в който една страна е била домакин на 4 състезания в рамките на един сезон. Това обаче може да се промени в бъдеще. В момента САЩ приема три старта от световния шампионат. Такъв бе и случаят през 1982 г. Тогава надпревари са се провеждали в Лонг Бийч, Детройт и Лас Вегас. През 2020 г. Италия също прие три старта от F1- Монца, Муджело и Имола.

Миналата година НАСКАР организира състезание по улиците на Чикаго. Американската купа се състезава на трасе с дължина от 2.2 км. Надпреварата в Чикаго пожъна успех, въпреки сериозните затруднения по нейната организация. Състезанието бе спечелено от новака Шейн ван Гисберген от тима на Trackhouse Racing.